Смолянското СУ "Св.св. Кирил и Методий" вече има звезда кръстена на негово име

В знак на благодарност и почит, възпитаниците на първия випуск на Бизнес колежа към СУ „Св.св. Кирил и Методий" в Смолян , подариха на училището си Звезда с името на “Св.св. Кирил и Методий“. На кратката, но много емоционална церемония, присъстваха учениците от випуска , бивши и настоящи учители.Сертификатът с координатите на звездата, беше връчен на директорката Росица Шехова.В посланието си випускниците написаха: „Днес всеки един от нас има своя звезден път!“Началото на този път е нашето училище. 30 години по-късно, вървим по него с благодарност за всяко знание, търпение, подадена ръка.
Една звезда с любов оставяме сега. Да води и зове "…към светли бъднини…"
директорката на училището  получава голямата изненада  този уикенд от випуск 1992 година, които празнуват годишнината в Смолян. „Събрали се бяха от випуска много хора в Смолян и дойдоха в училището. Много мил подарък! Първоначално ги питах шега ли е? Но като показаха регистрацията в световната организация излиза наистина името на звездата, а то е: СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в съзвездието Голяма мечка. Решихме новината да бъде изненада при изпращането на абитуриентите днес, понеделник. От випуска има много хора, живеещи в чужбина, пръснати из цял свят. Много от тях имат много сериозни кариери. Със сериозна кариера са и техни съученици, които работят в Родината“, каза Шехова.

Випуск 1992 г. е първият, който завършва по системата на Благовест Сендов в тогавашното ЕСПУ. Става въпрос за образователния експеримент на тогавашната Проблемна група по образованието (ПГО), наричан разговорно Сендовска система, която той инициира, докато е ректор на Софийския университет. Тя е въведена експериментално в 30 училища след решение на пленум по образованието през 1979 г. Системата предлага нови методи на обучение, както и с промяна в учебното съдържание по класове.

Випуск 1992 година е интересен и по друга причина, тъй като заедно с българските си дипломи е първият в училището, който завършва и новооткрития колеж по мениджмънт, в който обучението се провежда по проекта „Темпус“ на Европейската общност за развитието на образованието в Източна Европа, съвместно с МОН, УНСС и Уиндзън Колидж в Северен Лондон. По нея те изучават 12 допълнителни икономически специалности.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини