ДНСК започва незабавно проверка на пътните ремонти, но не се ангажира със срок

ДНСК не е била част от работната групата и се запознахме с доклада на междуведомствената група, когато той беше публикуван на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Незабавно назначих, по разпореждане на министър Караджов, проверка на данните, изнесени в доклада. Това каза Лиляна Петрова, началник на Дирекцията за национален строителен контрол, по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в периода 2018-2021 г. В изслушването участваха министърът в оставка Гроздан Караджов и съпредседателите на междуведомствената работна група. Петрова уточни, че има указателно писмо на ДНСК от януари, в което е дадено становище какво е основен и текущ ремонт.

По думите й проверката ще започне незабавно. Вече са изпратени писма до всички областни пътни управления за съдействие за информация в помощ на допълнителната проверка. Проверката ще бъде извършвана по документи и на място във всеки един от обектите, посочени в доклада на работната група, каза Петрова.

Тя не се ангажира със срок на проверката, защото става дума за "огромен обем от информация и множество проверки на място, които трябва да се извършат", а дирекцията от няколко години е с намален състав. 

В отговор на уточняващ въпрос на председателя на парламентарната комисия Настимир Ананиев, Петрова каза, че ДНСК е проверявала пътища, но допълни, че функциите на дирекцията са доста "размити" и освен с обекти първа, втора и трета категория, има и "несвойствената функция да проверява и премествами обекти". Това, по думите на Петрова, в някаква степен възпрепятства основната й дейност.

По темата за технологията на пътните ремонти - студено рециклиране и начин на полагане, Петрова каза, че ще се потърсят становища на инженери по пътно строителство, включително и на специалисти от УАСГ.

Явор Пенчев – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, напомни, че работната група стига до заключението, че около 79 на сто от извършените дейности по договорите за текущ ремонт и поддръжка са основен ремонт, като изтъкна, че тази група е работила по задания, а не по сертификати за извършена дейности. Някои от тези задания се изпълняват и към момента, а ще бъдат завършени до посочения в ресорното решение на НС срок - 30 септември.

Той посочи, че в тези ремонти са включени такива, които са правени по технологията студено рециклиране и заключенията на работната група са, че тази технология представлява незаконен строеж. Дали това е така, доколкото разбирам представители на научната общност имат различно мнение, допълни Пенчев. По думите му по този въпрос ще се изискат становища от ДНСК, като уточни, че основните детайли са свързани с това дали се засяга конструкцията на пътя, дали се променя неговата характеристика или не.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини