Кирил Симеонов напусна ПГ на "Има такъв народ", от ДБ и БСП очакват още напуснали

Постъпило е заявление от депутата Кирил Симеонов за напускане на парламентарната група на "Има такъв народ", обяви председателстващият заседанието на парламента Атанас Атанасов.

Атанасов прочете заявлението, в което Симеонов се обявява за народен представител, нечленуващ в парламентарна група.

Във връзка с напускането на ПГ ИТН от Кирил Симеонов, съгласно правилника на парламента, Атанасов съобщи, че Симеонов се освобождава като член и председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии и като член на Комисията за бюджет и финанси. Освобождаването се обявява, без да се обсъжда и гласува, уточни Атанасов.

Депутати от "БСП за България" и "Демократична България" очакват след уикенда бройката на напусналите парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) да се увеличи. 

Миналата седмица Симеонов призна, че е разговарял с премиера Кирил Петков, след като той даде заявка, че е готов да управлява с правителство на малцинството. Тогава Симеонов обяви, че остава в групата.

Пред журналисти в парламента Александър Симов от "БСП за България" коментира изказването на своя колега от ИТН от парламентарната трибуна днес. Той посочи, че в българския парламент рядко сме чували толкова емоционални думи. "За мен това е продукт на искреното разкаяние за факта, че той е гласувал заедно с най-мрачните партии на статуквото на близкото минало", коментира Симов.

Депутатът от левицата поздрави своя колега и добави, че това е постъпка на честен и достоен човек. "Мисля си, че вчерашният ден бе много ярък лакмус за това как вотът на един депутат може да се отрази на хората и на избирателите. Аз лично не водя никакви преговори", коментира Симов. Той посочи, че разговаря със своите колеги от ИТН, изслушва техните колебания и знае, че в групата на ИТН няма такова единство, каквото твърдят, че има нейните лидери. Чувал съм колеги, които казват, че размислят сериозно дали мястото им е там, но не очаквайте да ви кажа имена и други хора, допълни депутатът от левицата.

Владислав Панев, заместник-председател на ПГ "Демократична България", поздрави колегата си от ИТН Кирил Симеонов за това, че е решил да изпълнява програмата на ИТН, а не повелята на човека от телевизора. "Той е мой колега в Комисията по бюджет и финанси. От една-две седмици обяснявам, че всъщност ние работим много добре с колегите си от ИТН в комисиите. Сред тях има доста свестни и доста смислени хора, така че решението на Кирил Симеонов не само не е изненада, но и очаквам и други негови колеги да се присъединят", добави Панев.

Според Панев след срещите на колегите му от ИТН през уикенда с техните близки и роднини в избирателните им райони, ще имат достатъчно основания да размислят. Неслучайно опозиционното мнозинство искаше да направи извънредно заседание в неделя и понеделник, за да не може тези срещи на депутатите от ИТН да се състоят, коментира Панев. "Надявам се на подкрепа при вота на недоверие от всеки депутат, който смята, че сегашната ситуация не е нормална и крие изключително големи геополитически, не само политически рискове за България", каза той. 

В понеделник петима народни представители обявиха, че напускат парламентарната група на ИТН.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    K
    k
    0 0
    13:40, 17 юни 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Зд
    Здрасти
    3 -1
    18:43, 18 юни 2022
    След време тия няколко идиота които си продадоха задниците за пари ще се наричат национални предатели.Киро ще си ходи до есента а тия тъпанари ще си останат ще ги сочат по улиците и ще ги псуват
Последни новини