Астрономи откриха воден лед на повърхността на астероид

Два екипа откриха независимо един от друг доказателства за воден лед на повърхността на астероид, съобщи "Ню сайънтист, цитирани от БТА.

Откритието подкрепя идеята, че астероидите може да са помогнали за появата на вода на Земята.

Астероидите се смятат за скалисти космически обекти, а кометите - за ледени. Причината е теорията, че ледът в ранната Слънчева система се е образувал зад "снежната линия", която е някъде между Марс и Юпитер.

Как лед може да съществува в астероидния пояс, специалистите не могат да обяснят, защото там слънчевата светлина би трябвало бързо да го изпарява.

Андрю Ривкин от университета "Джонс Хопкинс" и Джошуа Емъри откриха признаци, че на повърхността на астероида 24 Темис от главния астероиден пояс между Марс и Юпитер може да има вода още през 2008 г.

Сега втори екип от университета на Централна Флорида откри сигнал за вода на астероида, използвайки инфрачервения телескоп на НАСА в Хавай.

Новите наблюдения показват, че водният лед, смесен с органични молекули, е широкоразпространен по повърхността на астероида. Откритието е изненадващо, защото заради разстоянието до Слънцето, астероидът би трябвало да губи по 1 м лед годишно.

Едно възможно обяснение е 24 Темис да се е сблъскал леден обект, който е оставил по него слой лед.

Другото е ледът да идва от обекта, от който се е образувал астероидът преди около 2,5 милиарда години. В такъв случай ледът е бил заровен под прах и скали, които са го изолирали от слънчевите лъчи, а след това удари са го оголили.

Досега имаше само догадки за лед на астероидите. Плътността на Церера показва, че там има голямо количество воден лед, но не и на повърхността.

"Резултатът от Темис наистина е добър, защото е потвърден от два независими екипа" - каза Хенри Шай от Кралския университет в Белфаст. Шай и други астрономи откриха напоследък няколко астероида ог главния пояс с опашки като на комети, които може да се дължат на сублимиращ лед.

Те обаче са твърде далечни, за да бъдат сканирани за признаци на воден лед. Два от тях са от същото семейство като 24 Темис. Затова е възможно ледът да произхожда от тялото, от което са се образували.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини