Най-важно е, че запазихме чиста трънската природа, заяви кметът на общината пет години след референдума

Запазването на чистотата на трънската природа е най-голямото постижение на състоялия се преди пет години референдум в граничния край, заяви в интервю за БТА Цветислава Цветкова - кмет на община Трън. По думите ѝ туристическият поток се увеличава и продължава да расте. Хиляди хора вече посещават Трънско, включително и чужденци. Туристическите обекти придобиват все по-голяма популярност. По данни на Трънското туристическо дружество, Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото ждрело се посещават средногодишно от 8500 туристи.

 Увеличава се интересът към новото строителство, издават се двойно повече разрешения за строеж на нови къщи, непрекъснато се реновират стари, така че районът се оживява, категорична е Цветкова. Постъпленията от туристически данък са все още символични, но затова, според кмета, влияние е оказала и ковид пандемията. Въпреки коронавируса, са нараснали и постъпленията от такси в музеите. Оборотите на магазините също се увеличават, заетостта на местата за нощуване расте.

 Голям инвеститор в района все още не се е появил. Като най-значима се отчита инвестицията в село Ярловци, която предвижда изграждане на вилно селище със 160 къщи.

 Най-големи работодатели остават местни фирми, занимаващи се със земеделие и дърводобив. Има безработица, но е регистриран спад на търсещите работа, увери Цветкова.

 Демографският срив в района продължава. С около 200 души са намалели постоянните жители в Трънско за последните пет години и сега наброяват 3 563. За общината остава проблем, че доста от хората, които пребивават на територията ѝ, някои почти целогодишно, не желаят да си сменят нито постоянен, нито настоящ адрес. Те обясняват, че в София, или в Перник имат личен лекар, че ползват облаги в общините, от които идват - например карти за безплатно пътуване на пенсионери в София. „Субсидията на общината се определя по постоянно живеещи. Част от тези хора имат и претенции да ползват и дървата за огрев, които с решение на Общинския съвет по Закона за горите се предоставят с облекчение само на лицата с постоянен адрес тук“, посочи Цветкова. Всички населени места имат с целогодишен достъп пътища, ток, вода, доставя се храна.

 Засега няма индикации за възобновяване на проекта за златодобив в района, каза още трънският кмет. По думите ѝ гражданското общество си запазва позицията и местните жители са категорични, че ще продължат да отстояват постигнатото на референдума.
 
 Следва цялото интервю:

 - Г-жо Цветкова, днес се навършват пет години от референдума в община Трън. Каква е равносметката за този период- след това значимо за граничния край събитие, отхвърлило голям проект за развитие на златодобив в района?

 - Най-важното е, че запазихме чиста трънската природа. Увеличи се и продължава да расте туристическият поток. Хиляди хора вече посещават нашия край, включително и чужденци. Туристическите ни обекти придобиват все по-голяма популярност, посещаемостта им расте.

 Увеличават се интересът към новото строителство, издаваме двойно повече разрешения за строеж на нови къщи, непрекъснато се реновират стари, така че районът се оживява.

 - Постъпленията от туристически данък са все още символични.

 - Така е, но голямо значение през последните две години оказа и ковид пандемията. Показател за увеличения туристически поток са и нарасналите постъпления от такси в музеите, макар че заради коронавируса бяха затворени продължително време. Оборотите на магазините също се увеличават, заетостта на местата за нощуване расте. Да се надяваме, че оттук нататък нещата ще се нормализират.

 - Има ли инвеститорски интерес към района?

 - Голям инвеститор не се е появил. Различни кандидати са гледали индустриалната зона, която имаме при бившия завод „Ерма“, но за момента няма нищо конкретно. Единствено засега като по - голяма инвестиция отчитаме изграждащото се вилно селище в с. Ярловци. Строителството му е планирано на пет етапа. На първия етап са 20 къщи, като ще стигнат до 160 къщи. Виждам, че се интересуват и от околни парцели, може би ще разширяват инвестицията.

Най-големи работодатели остават местни фирми, занимаващи се със земеделие и дърводобив. Има безработица, но е регистриран спад на търсещите работа.

 - За съжаление демографският срив продължава. С около 200 души са намалели постоянните жители в Трънско за последните пет години и сега наброяват  3 563 души. Как се противопоставяте на тенденцията?

 - В цялата страна населението намалява, не само при нас. Населението е застаряващо, оттам идва и по-високият процент смъртност, който имаме. Доста от хората, които пребивават тук, някои почти целогодишно, не желаят да си сменят нито постоянен, нито настоящ адрес. Те обясняват, че в София, или в Перник имат личен лекар, че ползват облаги в общините, от които идват - например карти за безплатно пътуване на пенсионери в София. Заради това и не сменят адреса, въпреки че целогодишно живеят на територията на община Трън. Това е проблем за нас, защото субсидията на общината се определя по постоянно живеещи. Част от тези хора имат и претенции да ползват и дървата за огрев, които с решение на Общинския съвет по Закона за горите се предоставят с облекчение само на лицата с постоянен адрес тук.

Трън е голяма община. Всички населени места са с целогодишен достъп, пътища, ток, вода, доставя им се храна.Много от живеещите в селата си пазаруват в Трън, също близките им донасят провизии през уикенда. По време на пандемията доста хора дойдоха по населените места на територията на общината, някои от тях са още тук. По информация от кметските наместници, къщи, в които по 5-10 години никой не е идвал,се почистиха и ремонтираха, хората се установиха в тях. Единични са обаче случаите на постоянно заселили се в района. Обикновено живеят тук и пътуват за работа някъде.

 - Вашата община има шанса за просперитета ѝ да работят такива всеотдайни хора като членовете на Трънското туристическо дружество, които не щадят сили и средства благотворително да обновяват маршрути в региона, да популяризират местности и планини. Последната проява - маратонът „Трън Ултра Рън“ даде пореден силен тласък на рекламата на района. Какво предвиждате още?

 - Аз съм член на Управителния съвет на Трънското туристическо дружество и съм представител на общината с решение на Общинския съвет. Има голям интерес към изкачванията на различни върхове, които се организират. Програмата на дружеството е обявена и се следи от туристи в цялата страна, които се включват в наши мероприятия. Има интерес, въпреки че последните две години заради пандемията доста хора ограничиха контактите си.

 Щастливи сме от успеха на „Трън Ултра Рън“. Вече е насрочена датата за второто му издание през май догодина. Сега предвиждаме поредното международно изкачване на връх Руй от двете страни на границата. По традиция то ще се състои последната събота от юни. Не е намалял интересът към екопътеката на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото ждрело. По данни на дружеството те се посещават средногодишно от около 8500 туристи. Правим всичко необходимо развитието на туризма да продължи.

 - Представителите на сдружение „България за Трънско“ допускат възможност за подновяване на проекта за златодобив от инвеститора. Има ли подобни индикации?

 - Засега при нас не са заявени такива намерения. Ако във времето се появят, ние ще продължим да отстояваме постигнатото на референдума. Той е легитимен, няма срок, така че не смятам, че някой трябва да се опитва за прави каквото и да било в тази насока. Гражданското общество си запазва позицията. Мнението на местните хора не се е променило и те няма да позволят реализацията на проекта.

 - Как ще отбележите годишнината от референдума?

 - Ще имаме среща всички, които сме взели дейно участие при организиране на референдума.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини