Доц. Киселова: Правителството може да падне, ако бъде внесен вот на недоверие

Изтеглянето на министър не води до освобождаването му, поясни възникналата ситуация с ИТН преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНТ. Тя описа и възможните варианти пред правителството, след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията. 

Не е станало нещо извънредно от гледна точка на конституционната или парламентарната процедура, по думите ѝ.

Ако опозицията в парламента внесе искане за вот на недоверие и ако "Има такъв народ" решат да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС, и "Възраждане", тогава има вероятност правителството да падне, каза доц. Киселова.

По думите ѝ е възможно и внасянето на вот на доверие, но засега няма такива заявки от страна на премиера.

"Не останах с впечатление, че министър-председателят има намерение да се внесе искане за вот на доверие. Опозицията ако прецени, тя е на ход. Но не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало."

Предложението Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ трябва да бъде направено преди освобождаването му като министър, за се гарантира, че той наистина влиза в нея, смята още доц. Киселова.

"Оттук премиерът каза, че са им необходими 12 гласа и предполагам, че ще разчитат или на депутати от други групи, които не бяха доволни от това, че Рашков е вътрешен министър или имат предварителна договорка от ИТН, че ще ги подадат.

Тя уточни, че министрите от ИТН трябва да подадат оставки, защото изтеглянето от управлението им не води до тяхното освобождаване, необходимо е за това да се произнесе Народното събрание

"Предполагам, че министър-председателят ще направи рокада, като ще предложи петима министри, на мястото на тези, които излизат, ако приемем, че г-н Рашков е станал продседател на КПКОНПИ"

Тази рокада може да мине само с обикновено мнозинство - 62 депутати, обясни доц. Киселова. По думите ѝ парламентът ще може да продължи да работи.

"За няколко гласувания се изискват по-високи мнозинство - евентуално преодоляване на вето, разговори за избиране на инспектори към ВСС, но според мен това не е на дневен ред. Също така не трябва да забравяме , че наесен предстои да се изберат 11 членова на ВСС. Това са такива гласувания, за които се изискват по-големи мнозинства".

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    К
    к
    7 -1
    17:33, 8 юни 2022
    естествено, че ще падне. То бива идиотщина, но да се търпи един дебел ококорен пе-дал да се прави на важен и да съсипва държава!
    • Ба
      Бачо Киро гущера
      1 -3
      22:46, 8 юни 2022
      Никой освен Копейкин от партия израждане и пРезидента нямат полза да падне правителството! Колкото ни краде и се гафят харвардите толкова по големи ще са изборните резултати на опозицията.
  • 2
    Ан
    антимишок
    2 0
    00:18, 9 юни 2022
    Моля "специАлистката" по конституционно право да обясни как ще работи правителство в което 4-ма от министрите са подали оставка?!ПростоКиро ще прати МВР да ги арестува и ще ги принуди да действат като министри?!Или ще им избере/назначи заместници без решение на НС?!
  • 3
    За
    Заблудата
    1 0
    10:30, 10 юни 2022
    Голямата лъжа и заблуда на пенсионера милионер Бойко Рашков,и реформите които бяха много добри замисляни и трябваше да са факт много отдавна но не куче което лае не хапе не вярвам на това правителство от самото начало и най вече на Рашков!
Последни новини