Apocalyptica свирят Болеро на Равел

"Болеро" на Морис Равел скоро ще стане на век. Премиерата му е била през 1928 година, а самото произведение е създадено по поръчка на руската  актриса и танцьорка Ида Рубинщайн като музика за балетна постановка. По онова време балетът получил гръмовна слава още с премиерата и всеки следващ хореограф, който се захващал с творбата на Равел, добавял към този феномен още и още. Така "Болеро" става най-известната творба на Равел. 

В основата на произведението е испанският традиционен танц с бавен, чувствен ритъм, който казват, че буквално имитира движенията на тореадор. "Болеро" е една от най-известните хореографии на Морис Бежар с Мая Плисецкая и дебютира през 1975 г, когато примата е на 49 години.

Равел казва: "Особено важно е това произведение да не се разбере погрешно. То е експеримент в една особена и ограничена посока и не трябва да се счита, че се опитва да постигне повече от това, което всъщност постига."

Но експериментът продължава. Сега хипнотичното произведение можем да чуем в интерпретация на финландската симфоник-метъл банда Apocalyptica, които остават верни на новаторския замисъл на Равел, както и на себе си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини