Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе на язовир Кула

Регионална организация - Кула при Съюза на слепите в България организира турнир по спортен риболов.

На 10 юни сред красивата природа на язовир "Кула" 30 участници от спортните клубове "Кракра" - Перник, "Пираните" - София, "Феникс" – Монтана с представители от Монтана, Бойчиновци, Видин и Кула, "Пирин Спорт-2013" – Благоевград, "Пауталия спорт 2005" - Кюстендил и регионален спортен клуб Зайчар ще се състезават в три категории. Най-много уловена риба, първо уловена риба и най-голяма риба. За нередности и спазването на правилата ще следят трима съдии. Стартът ще бъде даден точно в 9 часа след проведен жребий и ще продължи до 13:30 часа. Всички уловени по време на турнира риби ще бъдат пуснати обратно във водоема.

"Целта на Сдружението е развитието на физическата култура и спорта и популяризирането им сред лицата със зрителни увреждания, като едни от основните средства за тяхната рехабилитация и интеграция в обществото. Това събитие от регионален мащаб, което ще се проведе в нашия град, категорично ще допринесе за развитието на спорта за незрящи в общината ни, ще направи видими за обществото нашите членове, специфичните им потребности и ще популяризира този вид спорт сред обществото", каза Велислав Ненков председател на СК "Феникс" – Кула.

През 2021 г.  Съюзът на слепите в България отпразнува своя 100-годишен юбилей. През цялата си история ръководството на тази организация е стимулирало изявите на незрящите в областта на спорта.

Много са членовете на организацията, завоювали призови места в параолимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства.

"Дългогодишният ни опит е доказал, че мероприятия в областта на спорта са едно от най-успешните средства за извеждане от социалната изолация на хората със зрителни проблеми. Те придобиват нови умения и знания за независим и достоен живот и доказват своите възможности, с което променят и обществените нагласи към тях в положителна посока", допълва Ненков.

Един от най популярните спортове практикувани от незрящите, е спортния риболов. Ежегодно се провеждат национални турнири и държавни първенства по този вид спорт.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини