Поне няколко години по-високи цени и на вносните енергоизточници, и на храните, прогнозира Асен Василев

Реално се очертава един доста дълъг период, поне няколко години, в които ще живеем при по-високи ценови нива и на вносните енергоизточници, и на храните. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се провежда днес под негово председателство.

Той каза, че има криза, предизвикана от войната в Украйна и от прекъсването на веригите на доставки на зърно и на природен газ. Кризата от COVID-19 като цяло е отшумяла. Не е ясно обаче дали от есента няма да започнем с нов щам, посочи Василев. Той допълни, че към момента икономическите ефекти от ковид кризата са може би само при самолетните пътувания, но при хотелиерството и ресторантьорството нещата са се възстановили. Инфлацията започна с инфлация на енергоизточниците още миналата година – около 7 процента, сега имаме още около 7 процента инфлация, каза вицепремиерът.

По думите му след инфлацията при енергоизточниците, е последвала инфлация при зърното и торовете, а оттам - и при останалите хранителни продукти. Според Василев инфлация в енергоизточниците, с изключение на петрола, не се наблюдава повече. Цената на електроенергията с компенсациите към бизнеса вече е относително стабилна. За бита цената на електроенергията също не е променена, посочи вицепремиерът. Той отбеляза, че повишението на цената на газа е достигнало своя пик през април. "Дали ще има снижаване, по-скоро не в краткосрочен план, в средносрочен план може да се очаква понижение на европейско ниво", прогнозира Василев.

При инфлацията при храните той каза, че има три пъти увеличение на цената на зърното, при сравнение февруари спрямо април. Затова и инфлацията при храните е факт не само в България, но и в Европа.

Вицепремиерът коментира, че цените на храните няма да спаднат, докато не спадне цената на газа и докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може Украйна и Русия да изнасят зърно. Индия също затвори износа на зърно, което допринася за усложняване на ситуацията, допълни той.

Той каза, че ако я нямаше схемата за компенсиране на електроенергията, инфлацията щеше да бъде драматично по-висока. Ако искаме да борим кризата, там, където имаме наши енергоизточници, имаме възможност да повлияем върху крайните цени, съответно върху инфлацията, и да подпомогнем потребителите по-леко да понесат вдигащите се цени, каза още  Асен Василев.

Засега не се очертава актуализация на минималната работна заплата от 1 юли. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който се обсъждат предлаганите от правителството антикризисни мерки. 

Аз очаквам всички антикризисни мерки, в подкрепа на българите по време на инфлация, да минат през НСТС с консенсус, заяви Гьоков. 

Относно пенсиите, министър Гьоков обясни, че са се опитали в рамките на възможностите на бюджета българските пенсионери да получат най-справедливото увеличение. Общият размер за увеличението е от 1,6 млрд. лв. 

Министърът обясни, че от 1 октомври предстои ново „модифицирано осъвременяване на пенсиите“.  По думите му това е един вид ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро. „Това е проблем за българската пенсионна система“, отбеляза Гьоков и обясни, че очаква  770 хиляди пенсионери да получат средното увеличение с 15 процента. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Нещо не разбирам
    4 0
    10:26, 31 май 2022
    Мурвата на Кирчо оная с дебелите вежди заяви по тв-то че са договорили 4 -пъти по евтина газ. Повтарям. 4 пъти. Кой лъже сега ? Опуления или веждестата мурва на кирчу.
  • 2
    !
    !
    2 0
    11:14, 31 май 2022
    Ако коалицията на "промяната" останат на власт със сигурност ще се сбъднат прогнозите на Василев!
Последни новини