Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов обсъди снабдяването с дърва в Перник и Кюстендил

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов се срещна с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Искаме заедно да работим за това дървата от гората да достигнат до местното население. За да гарантираме по-голямо спокойствие у хората, започна и разкриване на държавни складове“, каза инж. Чамбов по време на срещата.

В разговора участваха още директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, областният управител на Перник Кирил Стоев и Любомир Терзийски, заместник-областен управител на Кюстендил.

Чамбов коментира, че това е първата подобна среща и такива ще се проведат в цялата страна. Според него снабдяването с дървесина трябва да започне от сега, за да се задоволят нуждите на всички потребители. „Апелирам да се изготвят писма към кметовете и да се провеждат срещи, за да се организира снабдяването“, посочи заместник-министърът.

Той поясни, че се получават сигнали за спекулации със списъците за отпускане на дърва, които изготвят местните власти, като в тях се включват хора, които от години не живеят в страната, а дървесината се продава на дървопреработващи предприятия.

„Това е незаконно и няма да бъде толерирано, а контролът ще е безкомпромисен. Реални хора, реални обеми, достигащи до хората“, подчерта още Чамбов и заяви, че ако бъдат установени нарушения, ще бъдат налагани санкции.

Ресорният заместник-министър поясни, че местното население и предприятията не трябва да се конкурират, а дървесина трябва да има за всички. Относно работата на Югозападното държавно предприятие, инж. Чамбов разясни, че в момента дружеството добива повече дървесина от миналата година и няма да бъде допуснато добиването на по-малко суровина от планираното.

„В област Перник най-голям проблем е липсата на склад, който да гарантира сигурност на хората“, обясни областният управител на града Кирил Стоев. Той уточни, че немалка част от населението се отоплява на дърва и допълни, че ще съдейства за преодоляването на трудностите.

Относно област Кюстендил, заместник-областният управител на града Любомир Терзийски посочи, че дърва за областта има и населението ще е подсигурено.

Представителите на бизнеса обясниха, че очакват през есента да има засилено търсене, като ръст се очаква заради повишаване на цената на основните енергоносители.

С тази прогноза се съгласи и заместник-министърът, който призова за своевременна подготовка и организация. По думите му ситуацията на пазара е напрегната, както заради цените, така и заради ситуацията в Украйна, което тласка и хората, и предприятията към повишено търсене и ползване на дървесина.

Тема на разговорите бяха и електронните търгове, като от някои представителите на бизнеса беше изразено мнение, че по този начин изкуствено се завишават стойностите. „Не целим увеличение на цените, но провеждането на електронни търгове ще продължи като най-прозрачния начин за продажба на дървесина“, каза инж. Чамбов.

Браншът повдигна въпроси и за нормативната база, регулираща дейността на сектора, както и за изпълнението на преходните обекти за ползване на дървесина.

„Предстои провеждането на Национален съвет по горите“, съобщи заместник-министър Чамбов.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини