Voyager 1 прати странни сигнали, отдалечавайки се от Слънчевата система

Космическият апарат на НАСА Voyager 1, изстрелян през 1977 г., достигна през 2012 г. това, което учените наричат ​​междузвездно пространство и просто продължи нататък в космоса. Корабът сега е на 23,3 милиарда километра от Земята. И макар Voyager 1 все още да работи правилно, учените от мисията наскоро забелязаха, че изглежда объркан относно местоположението си в космоса, без да влиза в безопасен режим или по друг начин да издава аларма.

Mистерия като тази на този етап от мисията Voyager не е изненада за Сузане Дод, ръководител на проекта за Вояджър 1 и неговия близнак, Вояджър 2, в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния.

"И двата космическия кораба са на почти 45 години, което е далеч отвъд това, което планираше мисията", допълва Дод. "И също така те са в междузвездно пространство - среда с висока радиация, в която никой космически кораб не е летял преди."

Проблемът е свързан със системата определяне и контрол на позицията на Voyager 1, или AACS, която поддържа космическия кораб и неговата антена в правилна ориентация. И AACS изглежда работи добре, тъй като космическият кораб получава команди, действа по тях и изпраща научни данни на Земята със същата сила на сигнала, както обикновено. Независимо от това, системата изпраща нежелани телеметрични данни на манипулаторите на космическия кораб.

В изявлението на НАСА не се посочва кога е започнал проблемът или колко дълго е продължил.

Агенцията казва, че персоналът на Voyager ще продължи да разследва проблема и ще се опита да го коригира или да се адаптира към него. Това е бавен процес, тъй като в момента сигналът от Земята достига до Voyager 1  за 20 часа и 33 минути, получаването на отговора на космическия кораб носи същото забавяне.

Втората сонда-близнак Voyager 2, също изстреляна през 1977 г., се държи нормално, съобщи НАСА. Мощността, която космическият кораб близнак може да произведе, пада постоянно и членовете на екипа на мисията са изключили някои компоненти, за да пестят, с което се надяват да проддържат работещи сондите поне до 2025 г.

"Има някои големи предизвикателства пред инженерния екип", каза Дод. "Но мисля, че ако има начин да се реши този проблем с AACS, нашият екип ще го намери."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини