Изложба на килими от негоден за повторна употреба текстил е подредена в галерия „При кмета“ в Перник

Изложба на килими от негоден за повторна употреба текстил е подредена в галерия „При кмета“ в Перник. Изделията са изработени по демонстрационен проект на еколози, чийто инициатор е перничанката Гергана Коджебашева - Катранджиева, съобщи авторката на БТА .

След сортиране, дезинфекзия, нарязване, ивиците се съчетават по цветове и материи за всеки модел постелка. За килим с размер 90х150 см са необходими средно от 2,5 до 10 кг текстилни отпадъци.

В два пункта само до ноември миналата година са събрани 17 160 кг ненужни дрехи и текстилни отпадъци. Използват се стари тениски, дънки, трикотаж, кадифени дрехи, вълнени смеси и др. Очаква се само с реализацията на първия демонстрационен проект да се постигне предотваряване на депонирането на минимум 36 тона годишно текстилен отпадък.

Предвижда се да се оползотворят 95 процента от събраните стари дрехи и тъкани. Освен това, ще се повиши самосъзнанието на гражданите и ще им се предостави алтернативен вариант за използване на отпадъците, посочи Коджебашева.

Засега проектът е намерил добър прием в София и Варна.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини