Учениците и учителите от VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха патронния си празник и 179-та годишнина от създаването на най-старото пернишко училище

Изображение 1 от 5

    Учениците и учителите от VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха патронния си празник и 179-та годишнина от създаването на най-старото пернишко училище с факелно шествие по ул. „Кракра“ и ул. „Отец Паисий“. Шествието бе съпроводено с изпълнения на духовия оркестър към училището.
    „Човек изпитва особено вълнение, когато прекрачва прага на вашето училище. Всички знаем, че то е най-старото светско школо в нашия град, чиято 179-годишнина отново ни връща към времената на нашито възраждане, когато жадни за знания децата са прекрачвали училищния праг както вие го правите днес“, каза зам.-кмета на Община Перник Стефан Кръстев, който бе гост на празника. Той добави,че през целия си живот всички оставаме ученици на тези, които уверено водят всеки един от първата буквичка, до най-голямата ценност в познанието за науката - свободата да знаем и умението да можем. „Минало, настояще и бъдеще са понятия, които се сливат в глъчката на класната стая, топлите думи на учителите, в звъна на училищния звънец, който вечно ще ни буди, за да ни напомня, че откритият урок по родолюбие никога не свършва“, каза още зам.-кметът на Перник.
    „Вече 179 години в това училище за пример на всички нас си дават среща традициите и съвремието, онази сплав от знания и умения, без които е немислимо всяко модерно общество“, каза директорът на училището Адриана Ольова. Тя добави, че всяка година на тази дата учениците и учителите на VI СУ припомнят святото дело на двамата първоучители и очертават приемствеността между поколенията. „Именно писмеността е онзи свят дар, който успява да съхрани българския народ през вековете. „На многая лета!“, пожела директорът на училището.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини