МВР блокира шествието на превозвачите, те пък спират всички превози

Протестното шествие на тежкотоварните и автобусните превозвачи не бе допуснато да влезе в центъра на София. Екипи на МВР блокираха десетки транспортни средства на входа на столицата край "Врана".

Организаторите на протеста се оплакаха от неправомерни действия на органите на реда, тъй като протестът им бил получил разрешение от Столична община, но в последствие техниката им била спряна.

"Полицаите не ни пуснаха. Въпросът сега е кой прави шантажа? Ние поехме ясни и категорични ангажименти, лекият трафик върви, протестът ни не е против българските граждани, а е за тях", каза Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Три са основните искания на бранша - намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата във формирането на цените, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата, която следва да обхване и второстепенната пътна мрежа.

Ответни действия ще има, планират ги в момента, заявиха от транспортния бранш.

"Това не е отстъпление. На 18-ти ще дойдем. Ще дойдем с всички наши камиони и автобуси. Ще намерим къде да ги разположим", каза на свой ред председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

И призова - всички товарни и автобусни превози да спрат на датата 18 май, когато се планира най-големият протест на бранша.

"Правото на протестно шествие ни бе отнето по най-грозния и безскрупулен начин", остра бе и Магдалена Милтенова, председател на Асоциацията на автобусните превозвачи.

Превозвачите обявиха национален протест за днес, със следните искания:

  • Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период.
  • Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.
  • Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.
  • Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.

По-късно към исканията си допълниха и искане за оставки - на транспортния министър Николай Събев, на регионалния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани.

Междувременно днес регионалният министър Гроздан Караджов се срещна с представители на протестиращите превозвачи в Пловдив и постигна известно разбирателство с тях. Превозвачите заявиха, че вече искат оставката само на транспортния министър Николай Събев. След разговорите стана ясно, че засега Караджов не предвижда отлагане на новите тол такси, но е готов на допълнителни разговори с превозвачите по темата.

Събев коментира казуса с превозвачите при свое посещение в Русе вчера. Той отсече, че правителството няма да се поддаде на шантаж. "Раздали сме над 100 милиона лева субсидии и въпреки това има населени места без транспорт. Това не е нормално", изтъкна той, като все пак изрази готовност да се дадат субсидии на превозвачите, за да няма дублиране на линии и селища без транспорт. "Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, ние ще седнем и ще обсъдим нещата. С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма да нужда да преговаряме", заяви той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Fb
    FB
    0 -4
    14:00, 10 май 2022
    Фалирайте и вие, гладници мръсни. Виж коментара
  • 2
    Ев
    Евгени Кънев
    5 -1
    16:32, 10 май 2022
    Няма ли кой да насочи превозвачите към Бургас?

    Ами цената на която продава рафинерията там е като на неруски нефт, а нефтът е руски? При най-ниския акциз в Европа!

    Защо тези Люде си мислят, че всички сме съгласни бюджетът, т.е ние да ги облекчим, като лишим бюджета от приходите от акциз и така нашите близки от добавки към пенсии, помощи, обезщетения?

    Предлагам на Assen Vassilev да направи фонд за подпомагане на превозвачите от данък печалба на Лукойл. Но щом нямат нито пипе, нито дупе да стачкуват на правилното място, то предлагам собствениците на протестиращите превозвачи първо да си разпродадат луксозния парк преди да кандидатстват за този фонд.
    • Фб
      ФБ
      0 -1
      09:21, 11 май 2022
      Ти изобщо направи ли си труда да видиш, за какво протестират или само си чешеш езика тука .
Последни новини