Сандов: Териториалните планове за въглищните райони през юни ще бъдат подложени на обсъждане

Предстои финализирането на териториалните планове за трите въглищни района в България - Стара Загора, Кюстендил и Перник, като през юни те ще бъдат подложени на обсъждане със заинтересованите страни. Това обяви вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов:

„След което да отидат за одобрение и след лятото да започнат да се използват и парите от Фонда за справедлив преход, които пари са именно за създаване на нови възможности в икономиката, създаване на нови възможности за работещите в този сектор, за да няма никакви сътресения от социалноикономическа гледна точка. Тези региони всъщност имат много добри предпоставки за алтернативно развитие извън въглищния сектор“.

Сандов уточни, че идеята е да бъде намерена нова работа на хората от въглищния сектор, която да е със същото или по-високо възнаграждение.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова да бъде изработен национален план за справедлив зелен и дигитален преход:

„Ясен план, който да покаже как координираме и комбинираме всички възможни политики и стратегии в сферата на околната среда, индустрията, енергетиката. Т.е. всички тези сектори, които по един или друг начин в момента или в близко време ще изпитват много по-силни проблеми. Шансът ни е, че пред България стоят едни 25 милиарда евро.

Всичките възможни европейски средства да ви кажа, които следващите 5-7 години, които България има право да получи, при това грантовата част само, без заемната, която може да добави още 5 милиарда през Плана за възстановяване, с които ние можем да направим този зелен и дигитален преход справедлив“.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини