Kриптовирус е в основата на атаката срещу „Български пощи“

Kриптовирус e блокирал работата на “Български пощи”. Анализ на атаката срещу държавното дружество направи Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, в студиото на NOVA.

Според вицепремиера Калина Константинова на 4 април става заразяването на ”Български пощи” пощи, най-вероятно с “троянски кон”, каза Тулев.

“Неговата цел е да свали криптовирус, който криптира всички файлове на въпросния компютър и се разпространява през цялата мрежа”, обясни експертът по информационна сигурност. 

Тези файлове не мога да се използват, докато жертвата не получи специален ключ, който се закупува с криптовалута, обясни още Тулев.

“Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от “Майкрософт” от 2014 година”, поясни той.

“Това, което ме притеснява е, че атаката е станала на 5-ти април. Чак на 15-ти април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите”, каза Тулев и обясни, че нова тенденция при този вид атаки е хакерските групи да взимат чувствителна информация и да я криптират, а след това да я продават в "тъмния интернет" или на конкуренти. 

“100% защита няма. Това, което може да се направи е всеки ден да копираме информацията и да я съхраняваме на външен носител. Проблем тук обаче е, че дори да заредим бекъп от другия сървър, ако тази информация вече е била изнесена, тя пак може да бъде продавана в “тъмния интернет”, каза още Любомир Тулев

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    00
    00
    7 0
    12:00, 2 май 2022
    Оставка на Еконта. Егаси конфликта на интереси! Българина е особено търпеливо същество. Търпи да го крадат!
    • Ан
      антимишок
      4 0
      17:16, 2 май 2022
      Да правилно-собственик на куриерска фирма става министър и изведнъж Български пощи са подложени на хакерска атака.А едва ли има толкова прост хакер който да си мисли че може да изкара пари от поща-та......
  • 2
    Рр
    ррррф
    0 -2
    17:12, 2 май 2022
    Каква оставка на Еконта та гони бе идиот. Не разбра ли какво става?
    • Ан
      антимишок
      3 0
      17:31, 2 май 2022
      Спиди отнесе Еконт-а като куцо пиле домат!Единственият шанс Еконт да оцелее е да унищожи другия си голям конкурент Български пощи!И ако вярваш че атаката срещу БП няма нищо общо с Еконт,то значи вярваш и в дядо коледа и в лъжите на Просто Киро и Асенчо Лява ръка,Десен джоб!
Последни новини