В Перник се открива XVI Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

В Перник днес се открива XVI-ят Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Организатори са Община Перник, Дворецът на културата и Обединената школа по изкуствата (ОШИ). По традиция събитието ще започне с концерт на лауреати на миналогодишния конкурс, които ще свирят заедно с Камерен оркестър „Орфей“ и Духовия оркестър.

Сто и пет музиканти се включват в надпреварата, която втора поредна година се провежда онлайн – чрез изпращане на видеозаписи на участниците. Освен български изпълнители, участват и творци от Сърбия, Австрия, Швейцария и Китай. Най-много са музикантите със струнни инструменти, съобщи на БТА Йоанна Козарева - ръководител на Обединената школа по изкуствата в Двореца на културата.

Претендентите се състезават в три раздела: пиано и акордеон, струнни инструменти, духови и ударни инструменти. Освен индивидуална изява на възпитаници на музикални училища и колективна на камерни формации, таланта си показват и любители. Музикалното състезание включва свободно избрани две или повече произведения с различен характер в рамките на определено времетраене.

Конкурсът е в един тур. Всички участници ще получат грамоти. За всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за първо, второ и трето място. Традиционно ще бъде връчена наградата на кмета на Перник „Гран при“ - статуетка и 500 лева за изключително ярко дарование. Институт Сервантес-София и отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания също ще дадат награди за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори. Има отличия и за най-малък участник, високи педагогически постижения, най-добър корепетитор и др.

Паралелно ще се проведе и XV-ят конкурс за детска рисунка. Сто и пет млади български художници се състезават.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини