Еволюцията на кинетичните зверове на Тео Янсен

Наричат го Леонардо да Винчи на нашия век. Тео Янсен (Theo Jansen) е датски творец с инженерно образование, който определя работите си като "кинетична скулптура". Но неговата работа е много повече. Това е експериментална еволюция, която продължава десетилетия.

Фантастичните гигантски създания на Тео Янсен ходят по пясъка, задвижвани само от вятъра. Механиката, която използва е съвсем семпла, както и материалите - леки тръби, найлон, тиксо, пластмасови бутилки, кашони. И постига с тези подръчни средства впечатляващо въздействие.

Всяка пролет Тео Янсен отива на плажа с нов звяр. През лятото прави всякакви експерименти с вятър, пясък и вода. "През есента малко помъдрях за това как тези зверове могат да оцелеят в условията на плажа. В този момент ги обявявам за изчезнали и те отиват в гробищата", пише твоецът.

Еволюцията на чудовищата на плажа продължава от създаването им през 1990 г. и е разделена на 12 периода, в зависимост от техните качества във  всеки един период.

"Развивайки тази еволюция, се надявам да стана по-мъдър в разбирането на съществуващата природа, като се сблъскам с проблемите на истинския Създател."

Strandbeest Evolution 2021 е за последното еволюционното развитие на кинетичните зверове на Тео Янсен. През миналото лято сред крачещите му кинетични чудовища се появяват пълзащо и летящо. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини