Стотици цивилни се крият в "Азовстал" в Мариупол

Призивът на Русия към украинските военни, които сега защитават Мариупол, да се предадат, напомня за трагедията в Иловайск, съобщи началникът на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов в ефира на националния телемарафон. Боевете за Иливайск в Донецка област, където украинските сили са обкръжени на 7 август продължили до 3 септември 2014 год.

"Според нас това много напомня на операцията в Иловайск. Абсолютно съм сигурен, че нашите защитници няма да се предадат и ще се защитават до последно – това няма да бъде тяхното унищожение, а нашата обща победа. Мариупол ще бъде освободен. И нашите момчета, които са там, те са истински герои“, каза той.

Той също така отрече информацията, че руската групировка около Мариупол е отслабена.

"Групировката - каквато беше, такава си и остава. И постоянно се опитват да превземат този град с щурм", подчерта Буданов.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Руската федерация покани украинските войници в Мариупол да сложат оръжие и да се предадат. Те отказаха да се предадат.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че ако Русия унищожи украинските военни, които защитават Мариупол, по-нататъшните мирни преговори ще станат невъзможни.

В Мариупол, на територията на завод Азовстал, има голям брой цивилни, включително жени и деца, каза пред Мариуполската телевизия шефът на патрулната полиция в Мариупол Михайло Вершинин.

"На територията на завод „Азовстал“ наистина има голям брой цивилни, включително жени, деца, възрастни и бебета, включително. Тези хора се крият от обстрел, защото тук има убежище, което им позволява да оцелеят при обстрела за някакво време", каза той.

Вершинин каза, че те "не вярват на руснаците – те виждат какво се случва в града и затова остават в завода".

В същото време той каза, че руските окупатори, използват местното население - около 100 хиляди души са останали в града - "за храна те копаят развалини, събират трупове и правят масови гробове, тоест (окупаторите) просто разчистват следите от дейността си след обстрел."

Руснаците са извели до 5 хиляди деца от Мариупол.

Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю за CNN, публикувано на страницата на кабинета на президента във Facebook.

Според него ситуацията в Мариупол е много тежка.

"Аз вече не говоря за тази жестокост, с която руските власти и руските военни подходиха към Мариупол. Има два сложни компонента. Първият е по отношение на цивилното население. Колко души загинаха там, никой не знае и ако някой ви каже точната цифра, ще е чиста лъжа. Стотици хиляди бяха извадени благодарение на нас. Няколко десетки хиляди бяха изнесени към Руската федерация и какво е станало с тях - не знаем, къде са им документите - не знаем, а децата са няколко хиляди. Това го знаем, но къде са и какво им се е случило - засега нямаме тази 100% информация", каза Зеленски.

Коментари в сайта

Последни новини