Министърът на отбраната: Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в Украйна

Министърът на отбраната Драгомир Заков се срещна с депутати от управляващата коалиция. На експертен коалиционен съвет с тях в парламента той е обсъдил възможността за увеличение на бюджета за отбрана и модернизацията на армията. Темата за предоставяне на военнотехническа помощ за Украйна не е обсъждана в детайли, заяви пред журналисти в Народното събрание министърът. 

"Този въпрос не е обсъждан в детайли изобщо, защото няма необходимост да се обсъжда в този съвет. Целта му е съвсем различна. Това е въпрос, който трябва да се обсъжда на практика в коалицията. Това не е големият коалиционен съвет", коментира Заков. На въпрос на БТА дали проекторешението на "Демократична България" му е било представено, министърът отговори: "То няма нужда да се представя пред мен, това е работа на коалиционните партньори да го обсъждат". Заков посочи, че приветства дискусия в тази посока. "Към момента не сме идентифицирали това, което бихме могли да предоставим. Нямаме и такава задача в момента", коментира още министърът.

"Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в Украйна. Това са изключително стари муниции и не виждам вариант как биха послужили в Украйна. Към момента не сме идентифицирали това, което бихме могли да предоставим. Нямаме и решение за такова нещо, няма и не виждам и възможност", заяви министърът на отбраната Драгомир Заков в парламента на въпрос дали в министерството му са направили анализ каква военна помощ може да се даде на Украйна, цитиран от offnews.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров заяви, че представителите на ДБ само са запознали коалиционните партньори с внесеното предложение, засягащо възможността за предоставяне на военнотехническа помощ. "Не сме му отделили повече от пет минути в дискусия", каза той. Зафиров посочи, че ще продължат разговорите за евентуално увеличение на бюджета за отбрана.

Заместник-председателят на парламента и депутат от "Демократична България" Атанас Атанасов също каза пред медиите, че въпросът за военнотехническа помощ за Украйна не е бил тема на срещата. Имахме други важни теми по отношение на цялостната организация на Министерството на отбраната, посочи той.

Шефът на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров каза, че предложението на ДБ тепърва ще се обсъди в пленарната зала. Обсъждахме изпълнението на коалиционното споразумение и какво очакваме от министерството и новото ръководство, каза Зафиров.

“Темите бяха основно тези, които са свързани с коалиционното споразумение. Минахме по целия конспект на споразумението. Беше важно този съвет да се проведе, тъй като не е провеждан в последните 4 месеца. Беше важно да чуем вижданията на коалиционните партньори, както и те да чуят нашите”, коментира и Заков. Той не даде конкретен отговор на нито един един въпрос, като кой проект за модернизацията на армията ще бъде приоритет. “Конкретни проекти не са обсъждани, знаете, че в момента имаме 9. Обсъждаме как да се случат най-ефективно и зад тях да има реални способности”, продължи Заков. Все пак се разбра, че придобиването на нови модерни радари и бойни машини на пехотата са приоритет.

Заков каза все пак, че не е изключено да предложи актуализация на бюджет заради отбраната.

Малко по-рано вицепремиерът Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че БСП няма да позволи на България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия. „България изнася оръжия, стоки и технологии с двойна употреба сигурно за над 60 държави, но за пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание – нито един износ не е осъществен за Украйна, не само в последните месеци откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г., след подписването на Минските споразумения", декларира Нинова. 

Коментари в сайта

Последни новини