Според Белия дом Путин е бил подведен за хода на войната в Украйна

Според американското разузнаване, руският президент Владимир Путин не е бил наясно относно слабото представяне на армията му в Украйна.

Твърди се, че съветниците му умишлено са го дезинформирали относно реалния ход на офанзивата, което е довело до трайно покачване на напрежението в Москва.

Високопоставен американски служител казва още, че руският президент вече е запознат с реалната ситуация в Украйна, което би дало възможност да преосмисли бъдещите си действия. Очаква се в петък да се проведе поредния тур от мирните преговори между Киев и Москва.

"Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на военната му операция и че това е довело до напрежение между него и генералите му. Смятаме, че съветниците на Путин са му предоставяли невярна информация относно хора на войната и това колко слаби резултати постигат руските войски, както и за реалния ефект на санкциите върху руската икономика. Това е така, защото съветниците му се страхуват да му кажат истината. Всичко това отслаби Русия в дългосрочен план и я постави в изолация на международната сцена", заяви Кейт Бедингфийлд, директор по комуникациите в Белия дом.

Русия е започнала да прегрупира войските си около Киев. Смята се, че част от руските сили са се преместили в Беларус, но само, за да се преоборудват и снабдят със запаси. Говорителят на Пенгагона Джон Кърби също потвърди, че има данни Владимир Путин да е получвал погрешна информация относно хода на войната.

"През изминалите 24 часа видяхме, че около 20% от руските войски се предислоцираха. Твърде рано е да сме категорични къде, но според нас те са в Беларус, а не в гарнизоните си в Русия. Ако Москва планира да спази заявката си за деескалация, трябва да изпрати силите си обратно у дома. Но към момента това не се случва. Не виждаме това да се случва. Също така, имаме данни, че в района на Донбас се намират около 1000 наемници от частната руска военна компания "Вагнер", каза Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини