Обиски в офиси на Газпром в Германия

В офиси на руската газова компания Газпром в Германия бяха извършени обиски от антимонополни органи на ЕС, съобщиха запознати с въпроса лица, в момент, когато надзорният орган на ЕС засилва разследването си на компанията за доставки на газ за Европа, информира Ройтерс.

През януари антитръстовият шеф на ЕС Маргрете Вестагер попита газови компании, включително Газпром, за ограничаването на доставките след обвинения, че руският гигант е задържал допълнително производство, което - ако беше реализирано - би довело до намаляване на растящите цени.

Вестагер вероятно ще засили събирането на информация за европейските предприятия на Газпром, съобщи пред Ройтерс миналия месец лице, запознато с работата на регулатора.

Европейската комисия отказа да коментира. Газпром Експорт заяви, че няма коментар. Газпром и Кремъл многократно са отричали, че са спирали доставките на газ, като твърдят, че всички твърди и дългосрочните задължения са изпълнени.

Служители от органа за наблюдение на конкуренцията в ЕС нахлуха в офисите на Gazprom Germania GmbH и Wingas GmbH, заяви един от служителите. Първа за обиските съобщи агенция Блумбърг.

Дружествата, за които е установено, че нарушават антитръстовите правила на ЕС, са заплашени от глоби до
до 10 процента от оборота им. Газпром избегна глоба през 2018 г.,  след като се съгласи да реформира ценовите си механизми и да проправи пътя за конкурентите си в Източна Европа след проведено разследване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини