Путин: Русия ще спре обстрела срещу Мариупол само ако градът се предаде

Русия ще спре обстрела срещу Мариупол само ако градът се предаде.

Това каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Кремъл, в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

Франция съобщи, че Путин се е съгласил да обмисли планове за евакуация на цивилни от града. Според Елисейския дворец ситуацията в обсадения Мариупол е “катастрофална”.

“Цивилното население трябва да бъде защитено и трябва да може напусне града, ако желае. Хората трябва да имат достъп до хранителна помощ, вода и лекарства”, посочи френското президентство в изявление, цитирано от BBC.

По време на мирните преговори между Русия и Украйна не са постигнати пробиви, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Положителното е, че украинската страна поне започна да формулира и излага на хартия това, което предлага“, каза Песков. “Относно останалото [...] в момента няма никакви пробиви, нищо много обещаващо“, каза той пред руски медии, цитиран от Би Би Си.

Песков добави, че Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., “е част от Русия”, а руската конституция не позволява да се обсъжда съдбата на който и да е руски регион. Изказването е препратка към едно от условията на Русия в мирните преговори - Киев да признае Крим за руска територия.

Над 4 милиона украинци са напуснали страната си заради войната, започната от Русия.

Това стана ясно от обновената статистика на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Числата са актуални към 29 март 2022 г.

“Пет седмици след началото на руската атака бежанците от Украйна вече са 4 милиона”, написа в Туитър върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини