Личните лекари няма да издават направление за PCR тест. Отпадат ковид зоните

От първи април се преустановява работата на ковид зоните. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова. По думите й те са изиграли своята роля, а в последните месеци е имало зони, в които са влизали по трима пациенти. Финансирането на ковид зоните също спира, каза началникът на кабинета на министър Сербезова доц. Васил Пандов.

Ковид зоните бяха разкрити миналата година в близост до диагностично-консултативни и медицински центрове с цел облекчаване на работата на останалите лекари. Апаратурата в тези зони беше осигурена чрез ОП "Региони в растеж". 

Плащането на лекарите по 10 лева за поставена ваксина срещу ковид инфекцията няма да отпадне, тъй като не е обвързано с извънредната епидемична обстановка, увери доц. Пандов. 

Също от първи април личните лекари вече няма да издават направление за изследване с PCR тест, посочи доц. Пандов. По думите му те ще издават направление към специалист, който по преценка ще издаде направлението за тестване.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза, че е необходима компенсация на сумата от 1000 лв., която досега са получавали работещите на „първа линия“. По думите му това ще стане възможно чрез всички останали дейности, които извършват лекарите, тъй като се предвижда те да бъдат с повишени цени.   

Ще трябва да се научим да продължим да живеем с този вирус, но без страх и без излишно политизиране на темата, каза още министър Сербезова. Пандемията трайно промени навиците ни. Като общество трябваше да се справим по-добре, без страх, с ясни и точни послания, пропуснахме ценно време, допълни тя. Имаме ваксини, лекарства, инфраструктура и медицински специалисти, които направиха всичко свръхсилите си, но не можем да върнем времето назад, добави тя и апелира гражданите да следват препоръките и да се вслушват в лекарите и фармацевтите. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини