Руските атаки в Украйна продължават

В околностите на Киев през нощта се е чувала артилерийска стрелба, но самият град не е бил обстрелван от руските въоръжени сили, съобщи днес заместник-кметът на украинската столица Микола Поворозник, цитиран от Ройтерс.

"Нощта премина сравнително спокойно", каза Поворозник пред националната телевизия на Украйна. Той обобщи, че са се чували сирените и екотът от стрелбата в околностите на Киев, но самият град не е бил обстрелван.

Губернаторът на Черниговска област в Северна Украйна Вячеслав Чаус обаче каза, че руските атаки са продължили със същата интензивност, въпреки обещанието на Москва да намали военната си активност в района, предаде още Ройтерс.

"Вярваме ли на (това) обещание? Разбира се че не", написа Чаус в Телеграм. "Намалената активност" в Черниговска област бе демонстрирана чрез нанасянето от врага на удари, включително от въздуха, по (град) Нежин, и през цялата нощ те нанасяха удари по Чернигов", добави той.

След Мариупол, Чернигов е украинският град, подложен на най-тежък обстрел от началото на войната на 24 февруари, отбелязва Франс прес. Вчера кметът Владислав Атрошенко каза, че са били убити общо 350 и ранени над 400 души, повечето от които - цивилни.

Преди войната Чернигов имаше 280 хиляди жители.

След мирните преговори вчера в Истанбул Русия обеща да намали своята "военна дейност" в Украйна в района на столицата Киев и северния град Чернигов. Преди няколко дни, в петък, тя обаче каза, че източният регион Донбас ще бъде приоритет на нейната "специална военна операция" в съседната страна.

За днес са договорени три хуманитарни коридора за евакуиране на цивилни - от Бердянск, Мелитопол и Енергодар, обяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от националната информационна агенция Укринформ.

Тя съобщи, че Украйна е поискала от Русия на преговорите вчера да позволи създаването на 97 хуманитарни коридора от най-тежко засегнатите от военните действия градове и села.

Украинската армия казва, че има опасност от експлодиране на муниции в неработещата атомна електроцентрала в Чернобил, и иска руските въоръжени сили да се изтеглят от района, заяви още Верешчук, цитирана от Ройтерс. Тя призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме незабавно мерки за демилитаризиране на забранената зона около АЕЦ "Чернобил". 

Руските сили са нанесли през нощта удари по промишлени обекти в Хмелницка област, съобщи днес губернаторът на западния украински регион Серхий Хамалий, цитиран от Ройтерс.

Хамалий не даде подробности за поразените цели. Пламналите пожари са локализирани и се проверява за жертви, добави той.

Украинските власти и проруските сепаратисти в източната част на страната си отправиха по-рано днес взаимни обвинения за обстрел в Луганска област.

Губернаторът на региона Серхий Гайдай съобщи, че жилищни райони в град Лисичанск са били обстрелвани с тежка артилерия тази сутрин, предаде Ройтерс.

"Много сгради се срутиха", написа Гайдай в Телеграм. Той добави, че спасителни екипи търсят хора под отломките.

При обстрела има убити и ранени. Броят им се уточнява, казаха във Фейсбук украинските военни власти в Луганска област, предаде агенция Укринформ.

Проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) съобщиха за обстрел на град Луганск от страна на украинската армия с ракета "Точка-У" рано тази сутрин. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, пише в публикацията в Телеграм, цитирана от ТАСС.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република (ДНР) на свой ред казаха, че двама цивилни са били убити убити при обстрел на Донецк с тежка артилерия от страна на украинската армия. Те съобщиха за двама загинали цивилни при украински обстрел и в град Горловка.

От ЛНР казаха, че през последното денонощие са убили 30 украински бойци. Сепаратистите от ДНР съобщиха, че въоръжените сили на Украйна са загубили 48 души, предаде ТАСС.

Тези твърдения не са потвърдени от независим източник.

Руските сили обстрелват от райони, контролирани от сепаратистите, почти всички градове в Донецка област по протежение на фронтовата линия, каза днес пред националната телевизия губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Той изрази опасения, че ситуацията може да се влоши, след като Русия обяви, че съсредоточава военните си усилия в Украйна на изток.

Източник: БТА

Facebook коментари

Последни новини