Зеленски ще говори пред гръцкия парламент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще говори пред гръцкия парламент на 7 април, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Речта на Зеленски е насрочена за 12 на обяд. След Зеленски пред депутатите ще говори и председателят на гръцкия парламент Константинос Тасулас.

Поканата към украинския президент да говори пред гръцките депутати чрез видеовръзка е отправена от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на техен телефонен разговор на 25 март.

Според информация на „Прото тема“ да проследят речта са поканени всичките 300 депутати. Тя ще се излъчва в Интернет и ще има симултанен превод на гръцки и английски език.

От най-голямата опозиционна партия в Гърция СИРИЗА също са изразили подкрепа за обръщението на Зеленски към гръцките депутати. От СИРИЗА са определили поканата към украинския президент като „положително действие за солидарност“.

Румъния

Председателят на румънския Сенат Флорин Къцу съобщи, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще говори пред парламента на Румъния следващата седмица, съобщава в. "Адевърул", позовавайки се на публикация на Къцу в Туитър.

"Важна дискусия с премиера на Украйна Денис Шмигал: президентът Володимир Зеленски ще произнесе реч пред парламента на Румъния. В качеството си на председател на Сената на Румъния ще организирам нещата така, че това да се случи следващата седмица. Украйна има цялата ми подкрепа. Благодаря, Денис!", написа в Туитър Флорин Къцу.

Вчера председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку също заяви, че президентът Володимир Зеленски ще се обърне към парламента на Румъния, като посочи, че е започнала "серия от комуникации" в тази насока.

Къде другаде

Очаква се през април Зеленски да бъде изслушан също от двете камари на ирландския парламент и от парламента на Дания. Ето в кои парламенти украинският президент вече бе изслушан:

31 март - Парламента на Белгия

31 март - Парламента на Нидерландия

30 март - Норвежкия парламент

24 март - Парламента на Швеция

23 март - Парламента на Франция

23 март - Парламента на Япония

22 март - Парламента на Италия

20 март - Кнесета (Парламента на Израел)

17 март - Бундестага (Германския парламент)

16 март - Конгреса на САЩ

15 март - Камарата на общините и Сената (Парламента на Канада)

11 март - Националната асамблея (Парламента на Полша)

8 март - Камарата на общините (Британския парламент)

1 март - Европейския парламент

Facebook коментари

Последни новини