Около 120 туристи изкачиха връх Стража в Трънско

Около 120 души са се включили в днешното  изкачване на връх Стража - първенец на Парамунската планина, съобщиха от Трънското туристическо дружество. Походът е в чест на  петгодишнината от първото масово изкачване на върха, в подкрепа на борбата на трънчани за чиста природа.

Изкачването е преминало в два лъча - от селата Лялинци и Велиново, като двете групи туристи са се събрали на върха. Инициативата е подкрепена от туристи от София, Радомир, Гоце Делчев, Костинброд, Перник и др. „Вероятно щяха да дойдат повече хора, но предупредихме, че условията са сурови, температурите бяха минусови, все още има сняг“, каза Руслан Зарев - председател на Трънското туристическо дружество.

На първото масово изкачване на върха преди пет години  близо 700 души от цялата страна подкрепиха каузата за съхраняване на красотата на Трънския край, а изкачването бе водено от алпиниста Боян Петров. Три месеца по-късно, на референдум, болшинството от хората заявиха, че не желаят на територията на община Трън да има златни мини.

След това бе създанено Трънското туристическо дружество, а от 2018 г. неговите членове решиха всяка година да изкачват връх Стража в средата на март. Традицията беше прекъсната през последните две години поради невъзможността за масови прояви.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини