200 страници, които могат да спасят света

Това е документът, който трябва да спаси света. Вместо това той е дълъг, объркващ и противоречив, коментира в-к "Гардиън".
Преговарящите пуснаха работна версия на ново глобално споразумение за климатичните промени, което се счита за последен шанс за спасяване на планетата от опустошенията на глобалното затопляне.


С дължина около 200 страници, споразумението ще бъде обсъдено за първи път тази седмица на започналите преговори между представители на 190 страни на конференция под егидата на ООН, провеждаща се в Банкок. След това ще има само една кратка среща преди форума в Копенхаген, на който трябва да бъде приета окончателната версия.

Работният текст все още няма официален статут, като основните точки в него остават същите – 1. Колко от емисиите си са склонни да ограничат богатите страни и докога? 2. Дали развиващите се страни като Китай ще положат усилия да намалят поне малко нарастващите си емисии? и 3. Колко пари трябва да потекат от развитите към развиващите се икономики, за да бъде получено одобрението на документа от страна на вторите?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини