Свалени ракети убиха хора в Киев и в Донецк. Жертви в обсадения Мариупол

    След 11 часа на 14 март украинската противовъздушна отбрана свали ракета, изстреляна от руснаците над Киев. Камерите за наблюдение за заснели момента на падането ѝ.

    "Останките от ракетата паднаха в ж.к. Куреневка в столицата. Един човек е загинал, шестима са ранени", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

    "Тролейбус, който е бил без пътници, е напълно унищожен. Излетяха прозорци, повредени са балкони на съседни къщи и търговски помещения на приземните етажи", казва той в съобщението.

    Киев днес беше атакуван рано сутринта, когато снаряд попадна в 9-етажна жилищна сграда в предградието Оболон. По актуална информация един човек е загинал. 10 бяха ранени. Около 70 жители са евакуирани от домовете им, Съобщи Кличко.

    Над 2500 жители на пристанищния град Мариупол са били убити от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, предаде Ройтерс, позовавайки се на телевизионно интервю на съветник на украинския президент. Съветникът заяви, че цитира информация от градската администрация на Мариупол и обвини руските сили, че са попречили на хуманитарни помощи да достигнат до обкръжения град в неделя. Русия твърди, че не взима под прицел цивилни.

    Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук съобщи, че днес ще бъде направен опит за евакуация на блокирани цивилни през 10 "хуманитарни коридора", включително от градове близо до столицата Киев и в източната Луганска област. "Отново ще се опитаме да деблокираме хуманитарния конвой, превозващ храна и лекарства към (Мариупол) от Бердянск (в югоизточната част на Украйна)", каза тя във видеообръщение.

    Същевременно един от ръководителите на народните милиции на самообявилата се сепаратистка Донецка народна република, Едуард Басурин, заяви за руската телевизия, че украинските въоръжени сили са започнали усилено да обстрелват жилищни квартали на Донецк. Той каза, че се нанасят удари по трафопостове и електроснабдителната мрежа. "Ако няма електричество, както разбирате, вече няма и всичко останало - вода, отопление", каза той, цитиран от ТАСС.

    Проруските сепаратисти в Донецк, в източната част на Украйна, обявиха днес, че при украински удар са загинали най-малко 20 души, а най-малко 9 души са били ранени в центъра на този голям индустриален град, предаде Франс прес.

    В акаунта си в Туитър териториалната отбрана на град Донецк публикува снимки, на които се виждат няколко окървавени тела, лежащи на улица в града насред отломки. Според проруските сепаратисти техните сили за противовъздушна отбрана са прехванали украинска ракета и после отломки от нея са поразили цивилни хора.

    Отломките от прехванатата ракета, която е била балистична, са паднали около клон на банка, където е имало десетки хора, предимно пенсионери, пояснява кореспондент на ТАСС. По думите на ръководителя на така наречената Донецка народна република Денис Пушилин ракетата е била "Точка У" с касетъчен заряд и сред загинали 20 души от падането на ракетните отломки, имало и деца.

    Украйна отхвърли днес обвиненията на Русия, че е поразила Донецк с ракета, предаде Ройтерс. 

    "Без съмнение става дума за руска ракета или друг снаряд, не си заслужава дори да обсъждаме това", заяви говорителят на украинската армия Леонид Матюхин на брифинг, излъчван по телевизията.

    Руското министерство не предостави доказателства за твърденията си, които бяха отхвърлени от украинската страна. Ройтерс не можа да намери потвърждение от независим източник на твърденията на която и да е от страните във връзка с този случай.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини