Омбудсманът настоява за трайни решения за качествено топлоснабдяване в Перник

Необходими са трайни решения за осигуряване на качествено и непрекъснато отопление и битово горещо водоснабдяване в Перник, заяви омбудсманът Диана Ковачева в становище, изпратено по повод насроченото днес в 13:30 ч. извънредно заседание на Общинския съвет по проблемите на „Топлофикация“.

Проф. Ковачева посочва, че проблемите с качеството и сигурността на отоплението в Перник са системни и не само не се решават, но и се задълбочават. Затова е необходим стриктен контрол за спазването на показателите за качество на топлоснабдителните услуги, казва омбудсманът.

„Очаквам обективна и ефективна проверка от компетентните органи относно причините за честите аварии по съоръженията на „Топлофикация-Перник“ АД, за резултатите от която гражданите на Перник да бъдат информирани своевременно“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева обръща внимание, че топлопреносното предприятие трябва да предприеме краткосрочни и дългосрочни мерки за преустановяване и предотвратяване на бъдещи нарушения, както и да поеме отговорност за неизпълнение на задълженията си, чрез справедливи компенсации на клиентите си.

„Проблемите на битовите клиенти на „Топлофикация-Перник“ АД са трайно във фокуса на моето внимание. През последните три отоплителни сезона в институцията на омбудсмана постъпиха десетки жалби и сигнали от жители на Перник за чести аварии и влошено качество на услугата“, подчертава Ковачева и изброява всички предприети действия от нейна страна - изпратените писма и препоръки, и получените отговори от отговорните органи от 2020 г. до момента.

Последното действие от страна на омбудсмана е във връзка с множеството жалби и сигнали от жители на града за непланови прекъсвания на парното и топлата вода през месеците декември 2021 г. и януари т.г. и последвалата на 11 февруари т.г. препоръка до новоизбрания председател на Комисията за енергийно и водно регулиране - да бъде извършена поредна извънредна проверка на съоръженията на „Топлофикация-Перник“ АД заради честите аварии, довели отново до студено парно и липса на топла вода за клиенти на дружеството.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини