Радомирци се поклониха пред последния знаменосец на Самарското знаме

Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметника на Никола Корчев." Прекланяме се пред подвига на българските опълченци и се гордеем с Никола Корчев, донесъл Самарското знаме в Радомир“, заяви кметът на общината Пламен Алексиев.

Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение е било съхранявано Самарското знаме от 1 септември 1878 г. до 1881 г., пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880 г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора. Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

Радомирци  се поклониха и пред паметниците на  Васил Левски и Архимандрит Зиновий Поппетров - ръководил местното революционно движение, също и пред паметната плоча на опълченците от района. По време на войната в българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загинали.

В Общинския исторически музей бе открита изложба „Зад кулисите на „Под игото“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини