България разреши изпълнението на хуманитарен полет за репатриране на руски граждани

България разреши изпълнението на хуманитарен полет за репатриране на руски граждани до територията на Руската Федерация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Полетът е планиран за 3 март 2022 г. по маршрут от летище Шереметиево в Москва до летище София и обратно, който ще бъде извършен от руския въздушен превозвач Rossiya Airlines. Заявеният тип на въздухоплавателното средство е Boeing 737-800 (B738).

Съответните служби на Европейската комисия са информирани за предприетите от българска страна действия и за предоставеното по изключение оперативно разрешение от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. 

Разрешението се издава след ограничителни мерки, наложени върху Руската Федерация заради военния конфликт в Украйна. България е една от страните, ограничила въздушното си пространство за руски самолети. 

От Министерството на транспорта уведомяват още, че полетът трябва да бъде изпълнен при няколко условия. Едно от тях е пристигащият полет по отсечката Москва-София следва да е празен позициониращ. Обратният репатриращ полет трябва да превозва на борда само граждани и резиденти на Руската Федерация, без обратен полет или свързващи полети извън Руската Федерация. Полетът не трябва да фигурира в резервационните системи и за него не може да се продават билети. Всички пътници, които ще бъдат репатрирани с полета, следва да бъдат идентифицирани от местното консулство, уточняват още от транспортното министерство. 

Коментари в сайта

Последни новини