България имала една от най-добрите тол системи в света

България разполага с една от най-добрите тол системи в света. Софтуерното решение и начинът, по който е построена българската тол система, са водещи в Европа, а по отношение на правоприлагането има недостатъци, които ги решаваме бързо. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола в рамките на ресорната парламентарна комисия.

По същия начин правим и ревизия на средствата, колко са събрани и къде отиват, допълни той, като посочи, че резултати от ревизията на тол системата, възложена от него, се очакват.

Разширяването на обхвата на тол системата с пътищата от втория клас е в плана на Министерството, потвърди министърът и допълни, че така ще се удвои общата сума на километрите, които ще покрива тол системата. Министърът пое ангажимент това решение да бъде взето в диалог с фирмите от товарните превози.

По темата за нормативните промени във връзка с глобите по тол системата под формата на компенсаторни такси, налагани заради това, че хората са карали колите си със сгрешена винетка, министърът каза, че има законодателна промяна, която е предложена в МС на предварително съгласуване, което ще е отнеме около две седмици. След това се очаква правителството да вземе официално решение, което да се предложи на НС. Подобен проблем има и при тежкотоварните коли, за който може да се намери софтуерно решение.

Подготовката на ВиК холдингът за преминаване към закупуване по дългосрочен договор на електроенергия е в ход от миналата година, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос. Регистрирано е дружество "ВиК Енерджи", което ще бъде лицензирано от КЕВР за търговия с електроенергия и вчера са подадени документите към КЕВР, където ще мине процедурата. Имаме поне още два месеца, преди да има някакво успокояване на цените, във връзка с приключването на зимния сезон, като дотогава се надявам, че то ще е лицензирано, допълни министърът. Дотогава държава чрез законодателни инициативи ще внесе промени в Закона за енергетиката, с които да стане възможно да бъде резервиран един сегмент от пазара и през борсата да могат да се купят чрез система от дългосрочни договори количества ток, необходими за обществената сфера, каза министърът. Той изрази надежда, че този нов модел на покупка на ток ще даде ясна, прогнозируема за цялата година цена на тока, която холдингът и всяко едно от ВиК дружествата ще заложат със своя бизнес план и като те бъдат утвърдени, ще може "да се генерира идея за цена на водата за всяка една обособена територия".

В момента най-големият риск пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и пред мен като министър е развързването на възела около миналогодишните договори за текущ ремонт и поддържане (ТРП) на пътищата. Този възел е над 2 млрд. лева - 2,145 млрд. лева са натрупаните средства, които се претендират от фирмите като задължения на държавата към тях, каза министърът в отговор на друг въпрос на депутат. Още около 1,2 млрд. лева са средствата, които са предназначени за довършване на част от обекти, допълни той. Този риск е най-голям, защото в пътностроителния сектор се е генерирала голяма дупка, фирмите са изнервени и подават сигнали към нас, може би основателни, че ще търсят начини да блокират държава. Очаквам, ако този възел не се развърже до 2-3 седмици, да има лавина от обжалвания на предстоящите ТРП-та, каза министърът, като допълни, че те са готови. За неразплатените средства по старите договори за ТРП министърът каза, че парите ще се предоставят с постановление на Министерския съвет. При новото строителство са идентифицирани около 300 млн. лева - средства за проекти, които биха имали готовност да стартират, допълни министърът. 

Законът за ВиК на ниво концепция ще бъде представен за обсъждане този месец, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос.

Фондът за регионално развитие има вече ново работно име - Фонд за общинско развитие и сближаване, каза министърът в отговор на депутатско питане и уточни, че средствата в него ще са от държавния бюджет. В момента работата по него е на ниво обсъждане на вътрешните му документи, на целите, предмета му, какви проекти ще се изпълняват и как ще се приемат документите за кандидатстване, като основен спор е дали това да става на сесии или постоянно, обясни министърът. Обсъждат се и критериите, по които ще става оценката, като се търси начин, по който да се пренасочват средства, независимо от това, че всички общини ще могат да кандидатстват по фонда, с идеята оценките да работят в полза на регионите с по-ниско развитие и те да печелят повече средства по фонда, каза министърът. Той даде пример, че една от целите на фонда е да подкрепи проекти, свързани например с такива, финансирани по оперативна програма "Околна среда" за ВиК. Така ще може веднага да се започне с възстановяването на улиците след подмяната на водопровода.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Лудия Макс
    4 0
    20:39, 1 мар 2022
    Не знам дали имаме добра тол система, обаче имаме много много богат и имотен министър като Гроздан Караджов !
Последни новини