България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна, каза Никола Минчев

България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна, дори в бюджета, който гласувахме в парламента, беше приета и нова разпоредба, която дава тази възможност на изпълнителната власт.  Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев в предаването "Събуди се" на NOVA.  България няма да бъде страна, която изоставя Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО, посочи Минчев. 

Според него  за страната ни няма риск от военни действия. Рискът за нас произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия, каза той. 

Това, което виждам, мога да го определя само като война, коментира още председателят на парламента. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но и премиерът беше категоричен, че това е война, така го определихме и след съвещанието при президента, подчерта той. Министърът на отбраната използва по-умерени термини, но лично аз смятам, че това не е приемливо за случая, смята Минчев. 

На въпрос, че се е появила информация, че от ДБ е възможно да поискат оставката на министъра на отбраната Стефан Янев, Минчев каза, че  действително ДБ са заговорили за оставката на Стефан Янев. Аз като част от НС мога да кажа ,че оставката не е на дневен ред при нас, това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши, в рамките на Министерския съвет.  Ако дойде в НС, ще я разгледаме, разбира се, уточни той. В момента, казвайки, че това е война и не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната, това е мое лично виждане, не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по въпроса, отбеляза Минчев, който е член на ПГ на "Продължаваме Промяната".  На въпрос дали ако ДБ внесе искане за оставка на Янев, това може да разклати коалицията, той отговори, че не мисли, че може чак да разклати коалицията. Нормално е да има различни виждания в една коалиция, коментира председателят на парламента и отбеляза, че коалицията е стабилна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    байдънско лай-но
    1 -1
    16:21, 27 фев 2022
    е и този
  • 2
    Sk
    sky spector
    3 0
    18:38, 27 фев 2022
    Такива аватари сложени тук от Амерканското посолство са Гласът на Власта в България
    Бог да пази България, защото тя очевидно сама не може.
Последни новини