Бъдещ ремонт на Синдикалния дом в Перник породи конфликт

Бъдещ ремонт на сградата на Синдикалния дом в Перник създаде конфликт между местната управа и обитателите му. Тук се помещават ръководствата на синдикалните структури на КНСБ, КТ „Подкрепа“, Областната дирекция „Земеделие“, Инспекцията по труда, Федерацията на Научно-техническите съюзи, езиков център, дискотека и др. По искане на областния управител Кирил Стоев комисия от специалисти в община Перник направи оглед  на сградата и даде препоръки за евакуация на  хора, обзавеждане и оборудване.  Според комисията е необходимо  да се забрани достъпът до сградата на външни лица, с изключение на извършващите обследване, проектиране и строително-монтажни работи. Наложително  е също да се изготви конструктивна експертиза в спешен порядък.

По външните фасади се наблюдават обрушени и паднали мазилки, вижда се оголена и корозирала армировка.  „Таванската плоча над 11-тия етаж е компрометирана, видимо провиснала, вследствие на течове от покрива и от натоварвания от разположено върху нея оборудване“, е записано  в протокола на комисията. Върху покривната плоча са монтирани множество телекомуникационни съоръжения, като връзката им  е изпълнена некачествено и  по този начин е компрометирана носимоспособността на плочата, се твърди още  в документа.

Сградата е пострадала при земетресението през 2012 г., разказа областният управител Кирил Стоев. Компрометираната тогава колона е била ремонтирана. След това през 2013 г.  обследване излиза със заключение, че сградата не е добре сеизмично осигурена. През 2017 г. е изготвен проект с външен асансьор, със зелен покрив и т.н, който обаче не е реализиран. През 2021 г. е направено ново обследване, което потвърждава съществуващото от 2013 г., че сградата не е добре сеизмично осигурена и трябва да се напусне от ползвателите.

 Обитателите на зданието обаче отказват да го напуснат. Те са убедени, че изпълнението на всекидневните им задължения няма да попречи на бъдещия ремонт, за който са необходими, по предварителни разчети, около 9 – 10 млн. лв.  Освен това те оспорват част от заключенията на направените обследвания.  Като собственици на 10 процента от сградата не сме били уведомени нито веднъж за обследванията, заяви Людмил Тасков – секретар на организацията на Научно-техническите съюзи в  Перник. Според обитателите, въпреки че сградата е определена като сеизмично неустойчива, след 2012 г. е издържала седем земетресения. Парите все още не са осигурени и искането за евакуация е прибързано, създава хаос и страх, подчерта председателят на организацията на КТ „Подкрепа“ Любомир Жотев.

Сградата на Синдикалния дом е проектирана през 1964 г. Строителството й започва през 1966 г., като през 1969 г.  е било спряно. През 1973 г. строежът е завършен и е назначена приемателна комисия. Тя отказва да приеме сградата „заради представени непълни, неподписани и неоформени по съответния ред чертежи и проектна документация“. По-късно същата година е назначена втора приемателна комисия, на която строежът е приет и въведен в експлоатация с подписване на акт образец 16.  

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини