Китайски военен кораб е насочил лазер към австралийски боен самолет

Австралия иска пълно разследване, след като китайски военен кораб насочи лазер срещу австралийски боен самолет. Това обяви премиерът Скот Морисън, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че правителството му не е получило обяснение от Китай относно инцидента, станал миналия четвъртък, който Канбера определи като "опасно и безразсъдно действие".

В събота Австралийските сили за отбрана обвиниха Китай, че е причинил "сериозен инцидент с безопасността", след като австралийски патрулен самолет P-8A Poseidon е засякъл лазер, насочен към него от кораб на китайските ВМС (PLA-N), северно от Австралия.

Китайски разрушител с управлявани ракети и амфибиен транспортен док са плавали на изток през Арафурско море между Нова Гвинея и Австралия по време на инцидента, а по-късно са прекосили Торесовия проток.

Възможно е хората дори да видят кораба от континента, обясни Морисън и допълни, че Австралия настоява за "пълно разследване на това събитие" по дипломатически и отбранителен път.

Той сравни инцидента с хипотетична ситуация на австралийска фрегата, насочила лазер към китайски патрулен самолет в Тайванския проток, питайки риторично: "Можете ли да си представите реакцията на Пекин към такова действие?"

Към момента Пекин не е излязъл с официален коментар за инцидента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини