В пробата на Валиева е открита комбинация от три вещества

Ръководителят на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгарт заяви, че в допинг теста на руската фигуристка Камила Валиева са открити три медикамента, които заедно могат да бъдат насочени към повишаване на издръжливостта, цитиран от New York Times.

Допинг тестът на Валиева, направен в края на декември, даде положителен резултат. Спортният арбитражен съд разреши на фигуристката да участва в индивидуалния олимпийски турнир в Пекин. Ако Валиева попадне в челната тройка, награждаването няма да се проведе по време на Олимпиадата, а след приключване на разследването по случая с руската фигуристка.

"Това е тройна комбинация от вещества, две от които са разрешени, а едно - не. Изглежда, че те са насочени към повишаване на издръжливостта, намаляване на умората и повишаване на кислородната ефективност", каза Тайгарт.

Според New York Times освен триметазидин в пробата на Валиева имало още хипоксен и L-карнитин, които не са в списъка на забранените лекарства.

Във вторник говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Денис Осуалд ​​каза пред репортери, че веществото, открито при допинг теста на Валиева, е влязло в тялото заедно с продукта, използван от нейния дядо. Както по-късно съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на МОК, Осуалд ​​е повторил информацията, публикувана в пресата.

Дядото на Камила Валиева представи в Спортния арбитражен съд (CAS) видео, в което твърди, че употребява триметазидин. Според източника, предоставеното видео е заснето в кола, а дядото на Валиева показа опаковка с лекарството и казва, че периодично приема триметазидин, когато има пристъп.

Източникът съобщава още, че майката на фигуристката в показанията си е посочила, че дядото е придружавал фигуристката всеки ден на тренировка и е оставал с нея, докато майка ѝ се върне от работа.

Освен това майката на фигуристката казва, че дъщеря ѝ е приемала хипоксен, за подобряване работата на сърцето.

Коментари в сайта

Последни новини