Земен е бил пчеларски център на България, според данни на Държавен архив - Перник

Местният учител Йордан Янакиев е създал най-модерния пчелин в България през 1935 г. в Земен и това превърнало селището в пчеларски център. Това съобщава Държавен архив - Перник по случай днешния празник на Св. свщмчк Харалампий Чудотворец - покровител на меда и пчеларите.
Роден през 1889 г. в с. Белово (Земен), Янакиев завършил литература в Швейцария и специализирал пчеларство в Германия. Всяко лято той провеждал курсове по пчеларство в пчелина си, заедно със съпругата си Люба Земенска, също учителка. В пчелина идвали пчелари от цялата страна, които обучавал на наученото в Западна Европа.
Йордан Янакиев - Земенски е основоположник на пчеларската преса в страната, съобщава още пернишкият клон на „Държавен архив“. Учителят издавал и редактирал списание „Добър пчелар“, което разпространявал чрез абонамент в цялата страна. В него печатали статии и полезни съвети в „занаята“ видни учени и опитни пчелари от Украйна, Русия, Германия, Австрия, Швейцария. Специално за деца издавал списание „Пчела и дете“ с цел да популяризира модерното пчеларство сред подрастващите.
В средата на 20 век Земен станал популярен като пчеларски център на България. Селището е с подходящи природни и климатични условия за развитие на пчеларството. Климатът тук е планински, дните са хладни, а нощите - топли. Безспорен е приносът на местния учител за утвърждаването на Земен в пчеларството, подчертават от архива.
Личният фонд на Йордан Янакиев - Земенски се съхранява в Държавен архив - Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини