Дания и Финландия облекчиха режима за влизане в страната

Дания облекчи режима за влизане в страната за чужди граждани, както следва:

  • Лица с валиден сертификат за одобрена от ЕС/СЗО ваксина или за преболедуване могат да влизат в Дания без ограничения, независимо откъде пристигат.
  • Лица, пътуващи от страна в ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, са задължени да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания, освен ако не покажат резултат от предварително направен PCR (валиден до 72 ч.) или бърз антигенен тест (валиден до 48 ч.). Лицата, които желаят да се тестват в Дания, могат да го направят безплатно в тестов център по избор след регистрация на сайта covidresults.dk. Деца до 15-годишна възраст са освободени от условието за тестване.
  • Лица, пътуващи от страни извън ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, трябва да проверят дали страната им е категоризирана като рискова или високорискова. Лицата, пристигащи от рискови страни, са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания. Лицата, пристигащи от високорискови страни, са длъжни да се тестват и самоизолират. Списъкът с рискови и високорискови страни е в процес на обновяване, актуална информация може да бъде намерена на английски тук: https://en.coronasmitte.dk/

Цялата налична информация може да намерите на https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/denmark

Всички лица, пристигащи във Финландия от държави членки на Европейския съюз (ЕС) - в т.ч. и от България, или от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, трябва да представят един от следните документи:

  • сертификат за завършена ваксинация;
  • сертификат за преболедуване от COVID-19 в рамките на последните 6 месеца;
  • негативен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Лицата, които не предоставят един от посочените документи, се насочват за тестване на място при влизане в страната.
Изискванията важат за всички лица, родени до 2006 г. включително.

От същата дата при пътуванията от страни извън ЕС или Шенгенското пространство, трябва да се представят сертификат за завършена ваксинация или сертификат за преболедуване от COVID-19 в рамките на последните 6 месеца, наред с негативен тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).
Изискванията важат за всички лица, родени до 2006 г. включително, като не се отнасят за финландски граждани, постоянно пребиваващи във Финландия чужденци или лица, чието влизане е по неотложни причини.

Подробна информация за граничния контрол по границите на Финландия, свързана с ограниченията във връзка с COVID-19, е налична на страницата на Финландската гранична полиция: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини