НАТО връчи писмения си отговор на Русия по исканите гаранции за сигурността

Американският посланик в Москва Джон Съливан е предал писмения отговор на Вашингтон на руските искания за гаранции по сигурността.

Отговорът засяга възможни реципрочни мерки за прозрачност по разполагането на сили в Украйна, уточни държавният секретар Антъни Блинкен.

НАТО е връчил също своя отговор на руските изисквания за неразширяване към Украйна и за изтегляне на силите й от Източна Европа. Алиансът отново призова Москва да намали напрежението по границите с Украйна, да изтегли войските си от границата, както и от Грузия, и Молдова, и да се върне на масата за преговори.

Съюзниците от НАТО са готови за незабавно възстановяване на преговорите с Русия по всички открити въпроси, свързани със ситуацията в и около Украйна, и контролът върху въоръженията в Европа.

"Надяваме се и работим за разрешаване на разногласията и деескалация, но също така сме готови за най-лошото", каза Столтенберг.

Според него, Алиансът няма да прави компромис с основните си принципи и ще вземе всички необходими мерки, за да защити своите членове.

Столтенберг отново напомни на Русия, че ще плати висока цена, ако нападне Украйна.

"НАТО твърдо вярва, че напрежението и несъгласията трябва да се решат чрез диалог и дипломация, не чрез сила или заплаха за сила. Така че днес, НАТО предаде нашите писмени предложения на Русия, направихме го паралелно със Съединените щати", каза Столтенберг.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Последни новини