Организациите на заведенията започват съдебни дела срещу ограничителните заповеди

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) започват серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша, съобщиха от организациите.

Те ще сигнализират омбудсмана за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19.

Ще бъде сезирана и Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ, които, според организациите, целенасочено и необосновано налагат рестрикции само в един бранш - този на заведенията.

Ще бъдат предявени искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на здравния министър и съответните директори на РЗИ по места.

На срещата на собствениците на нощни заведения в София на вчера бе взето решение заведенията да не се съобразят с дискриминационната според организациите заповед на столичната РЗИ за работа до 22:00 часа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини