Сняг падна в Анталия за първи път от 29 години, транспортен хаос в Турция

Обилни снеговалежи обхванаха Турция. Сняг падна в Анталия за първи път от три десетилетия, в Истанбул задръстванията са много километри, работата на летищата беше спряна.

За последен път в Анталия е валял сняг на 7 януари 1993 г. Тогава е натрупало 5 см снежна поктивка. Този път метеоролозите прогнозират от 2 до 6 см сняг по пътищата. Очаква се снеговалежът да приключи до сряда сутринта, съобщи Cumhuriyet.

Местните жители посрещнаха  аномалното време с радост. Те правят снежни човеци, хвърлят снежни топки и споделят масово снимки на снега в социалните мрежи.

Но в Истанбул и предградията снеговалежът предизвика транспортен колапс. Хората, заседнали в километрични задръствания палят огньове край пътищата, за да се стоплят.

Заради стихията международното летище Истанбул (İstanbul Havalimanı) спря всички полети. Освен това там под тежестта на снега се срути покривът на един от товарните терминали. При инцидента няма пострадали.

По пътищата, по данни на Hurriyet, има хиляди заседнали в задръствания, а основните магистрали бяха затворени. Екипи на Червения полумесец помагат на хората.

В града търговските центрове и службите за доставка на храна затвориха рано поради транспортния колапс, а туристическите магазини и павилионите за улична храна изобщо не отвориха, тъй като продавачите не можеха да пристигнат на работа.

В същото време първият зимен сняг създаде весела атмосфера на древните площади на Истанбул, децата масово правят снежни човеци, а туристите позират за селфита.

Обилни снеговалежи засегнаха и съседна Гърция. Заради обилен снеговалеж в страната е обявен почивен ден.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини