Сертификатите на 93 хил. граждани, ваксинирани в България, няма да бъдат валидни от 1 февруари за пътуване в ЕС

Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС.

Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност. Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.

Справка, извършена днес в Регистъра за ваксинация показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.

От здравното министерство обръщат внимание, че хората, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бу
    Бустер
    4 -1
    08:18, 25 яну 2022
    На всяка цена за да си свободен в новия европейски ред! Европа се превръща в концлагер за гражданите си!
    И за гражданите от трети страни същото ли важи ?
    • Ни
      Нищо нямва да изтече
      2 -1
      08:52, 25 яну 2022
      ще се бустерират .колкото трябва. ако трябва и понеделник и сряда.
  • 2
    Ех
    Ех
    1 -1
    10:26, 25 яну 2022
    Ех, колко жалко за ваксините ! Отидоха напразно...а парите отидоха в нечии джоб !
Последни новини