Meta патентова механично око

Изображение 1 от 2

    В последно време повечето новини около Meta (доскоро Facebook) засягат плановете на компанията за развитие на т.нар. “метавселена” и всичко, свързано с нея. 

    Марк Зукърбърг обаче изглежда има амбиции и в областта на роботиката и създаването на усъвършенствана човекоподобна машина, базирана на най-нови технологии и изкуствен интелект. 

    Поне за това говори наскоро забелязан от Gizmodo патент на Meta за механично око, получен през миналия декември. 

    Патентът разкрива изключително детайлен план за разработката на око, наподобяващо по структура и функции човешкото такова, като в него дори има ретина, роговица, ирис и т.н.

    Според документа идеята е окото да е част от глава на робот и да изглежда напълно реалистично за външен наблюдател. 

    Възможно е обаче то да служи и за усъвършенстване на AR/VR технологиите на Meta, така че те да съответстват напълно на движенията и особеностите на човешките очи. 

    Концепцията за хумонидния робот все пак изглежда също толкова вероятна, имайки предвид, че през ноември Meta стартира инициатива съвместно с университета “Карнеги Мелон” за разработката на механична кожа, припомнят от Gizmodo. 

    Чрез нея роботите биха имали усещания, подобни на човешките, и по този начин биха могли да взаимодействат по невиждан досега начин с околната среда. 

    Във всеки случай идеите и разработките на Meta стават все по-футуристични и водят към бъдеще, което все повече критици намират за опасно и непредвидимо. 

    Източник: lifestyle.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини