Здравните власти скъсяват задължителната карантина

Министерството на здравеопазването планира да издаде заповед още във вторник, 11 януари, с която официално ще бъдат намалени задължителната изолация и карантина на заразени с COVID-19 и на техните контактни лица.

Значително ще бъдат намалени тези срокове за хората с бустерна доза, като е възможно дори за тях карантината да отпадне.

Това стана ясно от изявление на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и от съобщение на здравното ведомство.

Ако казаното от здравния министър влезе в сила, това би означавало, че:

  • За хора с COVID-19 ще има задължителна карантина от 10 дни, а не както досега 14.
  • За контактни с хора с COVID-19 карантината ще намалее от 10 на 7 дни.
  • За хората с допълнителна, така наречена бустерна доза, от ваксина срещу коронавируса задължителната изолация ще е още по-кратка, но министър Сербезова не е уточнила колко.

Окончателният вариант на правилата за карантина и изолация трябва да бъде решен на две срещи в здравното ведомство: експертен съвет по надзор на имунопрофилактиката и на Националния пандемичен комитет, в който участват представители на всички министерства.

В допълнение държавният главен здравен инспектор каза, че новите правила може да важат със задна дата и е важно кога от РЗИ се свържат със засегнатите.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Их
    Иха
    1 0
    13:47, 12 яну 2022
    Така е като не йм утърва, да я намалят или да е махнат направо смешно е...
Последни новини