Прекратиха правомощията на кметица, дала земи на мъжа си

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Борован прекрати на заседание днес правомощията на кмета на общината Десислава Тодорова заради установен конфликт на интереси, съобщиха от комисията.

Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ е установила, че Десислава Тодорова е в конфликт на интереси в първия й мандат като кмет на община Борован в периода 2011-2015 г. Става дума за отдаване под наем на общински земеделски земи чрез търг. Търгът за осем имота с обща площ около 2000 декара е спечелен от мъжа, с когото Тодорова в онзи момент живее във фактическо съжителство. Заповедите за отдаване под наем са подписани от нея, което я поставя в условията на конфликт на интереси. Това е потвърдено от решение на Върховния административен съд /ВАС/ от 24 юни 2021 година, което е влязло в сила.

През октомври миналата година ОИК-Борован отказва да прекрати правомощията на кмета на общината, защото на заседанието по този повод не е постигнато мнозинство от две трети за вземане на такова решение. Днешното заседание на Комисията е по предложение на Окръжна прокуратура-Враца, която указва, че решение за прекратяване на правомощията при установен конфликт на интереси се взема за кметовете на общините след влязло в сила съдебно решение.

Пълният текст на решението на ОИК-Борован е публикувано на страницата на комисията. То не подлежи на обжалване.

Десислава Тодорова е кмет на община Борован трети мандат, избирана е като кандидат на местни коалиции на Движението за права и свободи /ДПС/ с различни партии за всеки от местните избори от 2011 година насам. Тя е била издигана и за кандидат за народен представител в листите на ДПС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини