Продажбите на нови автомобили в Германия намалели с 10 процента през миналата година

Броят на новорегистрираните автомобили в Германия се е понижили с над 10 процента до 2,62 милиона превозни средства през 2021 г. Това се посочва в данните на Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA), цитирани от ДПА.

Понижението следва 20-процентния спад на годишна основа през 2020 г., когато пандемията от коронавируса създаде сериозни проблеми на автомобилната индустрия. През 2021 г. секторът се сблъска с допълнителни трудности, включително глобалния недостиг на електронни компоненти за автомобилите.

Германският пазар е загубил около 1 милион автомобила спрямо силната предкризисна 2019 г., когато бяха регистрирани около 3,6 милиона нови автомобила.

Паралелно с това ситуацията в германската автомобилна промишленост се е влошила за пети пореден месец през декември, сочат данните на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Показателят на "Ифо" за промишлеността се е понижил до -1 пункт през последния месец на 2021 г., което е спад спрямо +7,9 пункта през ноември.

Допълнително влошената ситуация се дължи на производителите, а не на доставчиците, заяви в комюнике експертът на "Ифо" Олаф Фалк.

Показателят за производителите се е сринал до 15,6 пункта спрямо 36,5 пункта през ноември, съобщи институтът.

Производителите продължават да са засегнати от трудностите при междинните продукти.

Международният им бизнес изглежда нестабилен, според оценката на института, който се позовава на спада на индекса за експортните очаквания от 51,1 пункта през ноември до 28,1 пункта през декември. Очакванията на бизнеса са намалели от 42,7 пункта до 18,2 пункта през декември.

Влошената ситуация при производителите е оказала пряко влияние върху доставчиците, според експертите на "Ифо". Въпреки че показателят за ситуацията при тях е нараснал от -21,7 пункта през ноември до -13,6 пункта през декември, той продължава да е дълбоко в отрицателната територия.

Бизнес очакванията на доставчиците са най-песимистичните от почти две години, съобщи мюнхенският институт, добавяйки, че този индекс е намалял от -24,8 пункта до -28,6 пункта през декември.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини