Прокурорите по делото за АМ "Хемус" искат самоотвод заради натиска от МВР

Прокурорите по делото за строежа на 5 лот на автомагистрала "Хемус" са подали искане за самоотвод. Поводът - безпрецедентният натиск върху тях от страна на МВР. Това съобщиха на брифинг в Съдебната палата от Софийска градска прокуратура.

"В резултат на безпрецедентния и неправомерен натиск върху прокурорите по делото да осъществят действия, които са извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, да му разрешат да напуска страната и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно, предвид образуваното от Софийска районна прокуратура досъдебно производство по чл. 289 по НК, същите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях. Затова те днес са депозирали своите самоотводи пред Софийска апелативна прокуратура", заяви Иво Илиев, заместник-началник на столичната прокуратура.

Тепърва прокурорите на апелативна инстанция следва да преценят дали да уважат искането на колегите си, наблюдаващи делото "Хемус". До тогава те ще изпълняват задълженията си по съдебното производство. Ако се стигне до назначаване на нови обвинители, то те ще бъдат избрани на случаен принцип.

"Всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес на престъпността, а не на българските граждани. Затова апелираме към сътрудничество между всички институции", добави прокурор Илиев.

За сътрудничество, а не конфликт с МВР призова и началникът на Илиев - Яна Кирилова, шеф на столичното обвинение.

"Имаме желание да работим със структурите на Министерството на вътрешните работи така, както сме го правили в годините. Това е в интерес на обществото и в интерес на разкриване на това, което се е случило по всяко досъдебно производство, включително и настоящето", каза тя.

Оттук нататък прокурорите са категорични - просесуално-следствени действия, възложени на МВР, щели да се извършват само и единствено в кабинета на наблюдаващия прокурор поради това, че според НПК обвинителните следва да упражняват както ръководство, така и надзор на тези производства.

Към момента обвиняемият по аферата "Хемус" Борислав Колев е под домашен арест. В четвъртък обаче прокуратурата ще обжалва това съдебно решение и ще иска по-тежка мярка за неотклонение.

Казусът с Борислав Колев - единственият обвиняем за източените милиони от АМ "Хемус" скара ГДБОП и Прокуратурата, след като антимафиотите са поискали мярката му за неотклонение да бъде преквалифицирана в по-лека. Това категорично бе отказано от страна на прокурорите, които определиха искането като натиск. Имало и "заплахи и обиди" към обвинителите, заявиха от Софийската градска прокуратура на пресконференция. Случаят коментира вчера на влизане в парламента и главният прокурор Иван Гешев, според когото следствието извършвало неправомерни действия, граничещи с престъпление срещу правосъдието. Днес пък в телевизионно интервю заместник-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов обвини МВР в непознаване на закона, защото в българското законодателство, за разлика от американското например, няма възможност обвиняем да се договори предварително с прокуратурата за по-лека присъда, ако сътрудничи. Логично безучастен в спора не остана и МВР шефът Бойко Рашков, който директно обвини прокуратурата, че не само не съдейства, а противодейства на разследващите да изяснят къде са изтекли парите за строителството на аутобана.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    0 -1
    21:11, 14 дек 2021
    Мвр, ще събере доказателства :)
    • Ob
      Observing our town hall from space
      0 0
      23:11, 14 дек 2021
      Дамаджаната е най добро доказателство .
Последни новини