Доколко политическите партии разчитат на пропаганда и дезинформация?

Статистика от Центъра за изследване на демокрацията и отговор от обвинените
COVID-19 е измислица, то е обикновено заболяване като грип. Ваксините не са ефективни. Европейският зелен пакт е вреден за България и не бива да го следваме, трябва да запазим въглищните централи на всяка цена и руските проекти са изключително важни за България.

Това са само част от теориите, които политическите партии са използвали и разпространявали, за да си спечелят място в новия парламент. Изследването е на Центъра за изследване на демокрацията и се провежда в разгара на предизборната кампания. 

"Някои политически партии градяха цялата си кампания на таки дезинформационни послания. Най-активна беше "Възраждане", която се представи успешно в социалните медии", казва Мартин Владимиров от Центъра.

Само за един месец партията генерира 22 000 нови последователи, от 1 до 31 октомври. От "Възраждане" са монополизирали крайнодясното пространство в социалните мрежи, базирайки се на COVID дезинформация. Мартин Владимиров добави, че освен "Възраждане" и други партии използват пропаганда и дезинформация - АБВ, която според Центъра прокарва руски интереси.

Наблюдавани са 600 обществени профили във Фейсбук, анализирани са страниците на основни политически фигури и партии, инфлуенсъри и традиционни медии. Като лидер на мнение се очертава инфекционистът и доцент д-р Атанас Мангъров, който е здравен експерт към групата на "Възраждане".

Според друго проучване 42% от българите не вярват, че COVID е опасен. Друга тема, която буни духовете на българите е АЕЦ "Белене" - близо 70% от тях подкрепят изграждане на нова ядрена мощност.

В „Твоят ден“Деян Николов от "Възраждане" заяви, че без съмнение COVID съществува, но проблемът е в прилагането на мерките и тяхната ефективност.

"Ние сме против цялата мярка зелен сертификат. Ние не дезинформираме, това се твърди от неправителствени организации, които се финансират от чужди държави, те не са обективни", каза още той.

Д-р Атанас Мангъров също отговори на резултатите от изследването и заяви, че няма как да е пропагандист и винаги е говорил това, което смята за истина. Според него е много хубаво, че има ваксини, лошото е да се принуждават хората да се имунизират под заплаха за си загубят работа, да не могат да се социализират. Медикът добави, че когато някой няма аргументизапочва да нарича това, което не му е изгодно, фалшива новина или дезинформация.

В предаването Румен Петков от АБВ заяви, че строителството на българската АЕЦ "Белене" не е прокарване на руски интереси.

"През цялото време се борим за интереса на българина, това не е дезинформация. Внушения от този сорт са много некоректни", добави той.

Петков отреча зелената сделка да е причини за високите цени на тока днес, тъй като тя не е факт все още.

"Виновни са българските правителства, които не са гарантирали енергийна независимост на страната", категоричен е председателят на АБВ. 

"Двойните стандарти не бива да съществуват. Ако искат зелен сертификатт в МОЛ, трябва и в Народното събрание да е задължителен, но въпросът е дали е нужен зелен сертификат изобщо", изрази мнението си той.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини