Рехабилитационна болница в Перник навърши 70 години

Профилакториумът в Перник (сега Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - СБДПЛР) навърши 70 години, съобщи местният „Държавен архив“. Здравното заведение е било открито през декември 1951 г. Първоначално се e помещавало в стара сграда на МВР, която се оказала непрактична за целта. Най-напред в него се лекували предимно работници на мината, защото било открито от Държавното минно предприятие „Георги Димитров“. През август 1959 г. било завършено строителството на нова сграда в кв. „Ралица“, където се намира и до днес.
В здравното заведение са работили 107 души медицински и обслужващ персонал и то било е предназначено за първична профилактика на работници, без откъсване от производството; работещи при повишен за здравето риск; вторична профилактика на рецидивите при някои хронични заболявания; долекуване и възстановително лечение в следболничен период. Първоначално сградата разполага с 230 легла, разпределени между 50 предприятия, участващи в издръжката на Профилакториума.
Сградата е четириетажна, масивна, с разгъната застроена площ 11 000 кв. Сега на три етажа има по 18 стаи с по две-три легла, всяка със самостоятелен санитарен възел. В цяло крило на болницата е разположена физиотерапия, здравното заведение има и голям физкултурен салон с 6 м височина, огромна столова, кухни, пералня, работилници и дори киносалон. Завидна е и базата за водолечение - басейн с приспособления за спускане на тежко болни в инвалидни колички, сауна, тангентори, вани, които обаче не работят. От 1970 до 1990 г. профилакториумът е бил база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация - Овча Купел, София. В момента община Перник е едноличен собственик на капитала. Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др.
В последната година са получени редица дарения, с които е подменена част от медицинската апаратура и болничното обзавеждане. В лечебното заведение постъпват нови специалисти.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини